BETA

“Topplistan” – verktyget som ger dig ett superstarkt nätverk

14 september, 2018

Personlig Utveckling

Tänk om du hade 50 personer som aktivt vill hjälpa dig att nå dina och företagets mål? Det kan bli möjligt med vårt nya verktyg "Topplistan". Till på köpet kommer principen att göra dig till en bättre människa. Testa du också!

Gemensamt för alla framgångsrika företagare är att de har ett starkt och lojalt nätverk. Nätverket innefattar kunder, leverantörer, medarbetare och andra intressenter som är viktiga för ditt företag (och ditt liv). Ofta lyckas de skapa relationer som löper under många år och ibland decennier.

Mindre framgångsrika företagare slarvar med att underhålla sina nätverk. Konsekvensen blir att de ständigt behöver nya leverantörer, nya kunder och nya medarbetare. Det kostar pengar. Det kostar tid. Det kostar energi.

Vad gör den ena gruppen annorlunda?

Topplistan – verktyget som ger dig ett superstarkt nätverk

Den stora skillnaden är att den ena gruppen fokuserar på att underhålla sitt nätverk. De hör av sig. Bryr sig. Gratulerar på födelsedagar. Skickar tips. Bidrar till andra människors liv. De ser alla de jobbar med som sina vänner, och behandlar dem därefter.

Om det här inte kommer naturligt för dig, vill vi tipsa om ett verktyg vi faktiskt har hittat på själva. Vi kallar det topplistan, och så här fungerar det i tre steg.

Steg 1 – Skriv ned de 50 personer som är viktigast för ditt företag (nu och i framtiden)

Identifiera vilka människor som är absolut avgörande för att du och ditt företag ska lyckas nå era mål. Det är rimligen vissa medarbetare. Kanske din bankkontakt. En mentor. Din familj. En stor kund. Och så vidare.

Räkna också in människor du inte jobbar med idag, men som du skulle vilja arbeta tillsammans med. Kanske en framtida kund eller styrelsemedlem. Tänk så här: om jag hade en superrelation med den här människan, skulle det göra stor skillnad för mitt företag och mitt liv? Om svaret är mer än 90 % ja, skriv upp den personen på listan.

Antal på din lista är egentligen irrelevant, men skriv ned de 50 personer som är mest relevanta. Då har du gjort arbetet ordentligt och kan istället plocka bort dem som inte känns helt rätt.

Steg 2 – Hjälp en person på din lista varje dag

Nu kommer det viktigaste steget. Sätt av 15 minuter om dagen till att hjälpa en människa på din lista. Du minns ju den grundläggande principen: om du vill ha hjälp av någon, hjälp den personen först. Dag 1 väljer du den som står överst på din lista, och dag 2 nästa person och så vidare.

Om du hjälper någon att nå deras mål, vill de hjälpa dig att nå dina. Så frågan är: vem hjälpte du senast?

Och vad kan du göra för människorna på din lista? Lite fantasi får vi lämna till dig, men okej, här kommer några exempel:

– Skicka födelsedagshälsningar på riktigt (kanske en blombukett till kontoret). Du kommer att vara väldigt ensam om att göra det.
– Skicka ett mail till dem och skriv att du tänkt på dem, och att du vill dela en spännande artikel med dem om något de är intresserade av.
– Koppla ihop dem med en annan människa i ditt nätverk, som du tror att de kan ha nytta av.
– Skicka beröm för något de har gjort.

Steg 3 – Upprepa för alltid

De flesta tar sig inte tid att systematiskt hjälpa andra, trots att vi gör affärer med människor vi gillar. Och vi älskar människor som genuint vill hjälpa oss. Om du kan hjälpa en annan människa varje dag, har du gjort 365 hjälpinsatser varje år. Och sambandet är superstarkt, säger forskningen: om någon har hjälpt oss, känner vi oss förpliktigade att hjälpa den personen tillbaka.

Givetvis måste din omtanke vara genuin. Och det tror jag att den är, de flesta av oss har bara inte systematiserat vår omtanke. Så summan av kardemumman blir ju väldigt spännande: du kommer att få all hjälp du behöver för att lyckas nå dina mål. Det enda du behöver göra är att avsätta 15 minuter om dagen åt att hjälpa andra att nå sina.

Gör detta för alltid. Detta är ingen “quick fix” med baktanke, det är ett verktyg för hela livet.

Förvänta dig inte alltid att få något tillbaka. Vi tillhör de rikaste 1 % i världen. Vår huvuduppgift är inte att få ännu mer, utan att tänka på de 99 % som har så mycket mindre.
Personlig utveckling
Du blir som du umgås – hur ser din umgängeskrets ut?
Bloggar
Min topplista: de här människorna vill jag ha mer av i mitt liv!
Marknadsföring & PR
Lucka 6: Friends of Friday (din superstrategi!)