Så får du din Bucket List att hända – nu!

22 oktober, 2018

5 saker att göra innan du dör - Bucket list

De flesta av oss har någon gång skrivit en Bucket List. För många stannar det dock vid just anteckningar. Det vill vi ändra på. Med de här tipsen lovar vi att din Bucket List faktiskt kommer att bli av, så att du kan skapa ditt drömliv redan idag.

Bestäm dig

Många ser årsskiftet som en anledning till en nystart. Det är oftast då vi tar oss tid till att reflektera över vad vi vill och vart vi ska. Men det kan lika gärna vara inför varje nytt kvartal, månad, vecka eller varför inte inför varje dag? Det viktiga är att du tar dig tid att göra din Bucket List och att komma igång, inte när under året du faktiskt startar. Men i just den här guiden kommer jag att använda året som måttstock för din Bucket List.

Gör ett årsbokslut

Första steget är att titta tillbaka och ge dig själv en klapp på axeln. Att vara medveten om din process är en viktig del i din resa till tillfredställelse, och du kommer snart att inse hur långt du redan har kommit. Börja med att skriva ner vad du har åstadkommit det senaste året. Om du har gjort en Bucket List tidigare – plocka fram den och bocka av de punkter som är avklarade. Glöm inte att skriva ”påbörjad” på de punkter som du faktiskt har satt igång men där du inte riktig nått hela vägen fram. På så sätt ger du dig själv känslan av att det faktiskt händer saker.

Hur många punkter ska jag ha på min lista?

Det brukar heta ”100 To Do List” eller ”100 saker jag ska göra innan jag dör”. Men det är ju så klart påhittat. Det är inte antalet punkter som är det viktiga. Det viktiga är att du börjar skriva ner, stort som smått – saker som du vill ha, göra och känna i ditt liv. Låt pennan glöda och skriv ner allt du kommer på.

Låt listan vara levande

Lägg till, plocka bort, justera och finslipa din lista under resans gång. Livsförhållanden och drömmar ändras. Det som är viktigt för dig idag behöver inte vara lika viktigt för dig om ett år. Du blir aldrig klar med din lista.

Välj ditt superstar-tema

Sätt ett tema för året. Temat kan vara något du går igång på, något du vill ska hända, en känsla eller ett stadium du vill nå upp till. Genom att sätta ett namn på ditt år blir det lättare att sålla bort och lägga till saker du vill ha i ditt liv. Ställ alla dina aktiviteter i förhållande till ditt tema: går det här i linje med mitt tema – ja eller nej? Exempel på teman kan vara; Superstar, Livet deluxe eller Balans.

Sätt din tidsram

För att din lista inte ska kännas överväldigad och för att du ska få någon form av struktur är ett tips att sätta en tidsram för varje punkt. Använd tidsramen 1, 2, 3, 5 och 10 år. På så sätt blir det supertydlig för dig vad du ska fokusera på det här året och vad du kan lägga på is tills nästa år.

Prioritera

Så, vad är det första du ska ta tag i på din lista? Sortera listan så att du endast ser punkterna du har satt 1 år på. Det är de punkterna du ska fokusera på och faktiskt få att hända just nu. Prioritera punkterna på en skala från 1-5, där 1 är absolut viktigast för dig och 5 är minst viktigt. Vips! Nu har du en actionplan för din lista.

Det räcker inte att skriva en Bucket List för att få den att hända. Identifiera vilka vanor du behöver för att allt ska bli av. Det är vanorna i ditt liv som avgör om du kommer att lyckas på lång sikt. Och du vill ju att framgången ska vara över tid, eller hur?

Hitta vanorna du behöver för att lyckas

Skriv ner vilken vana du behöver för att lyckas med varje punkt på din lista. Är det att springa ett marathon som står på din lista – ja, då behöver du vara en person som löptränar.

Läs mer: Så här ändrar du dina vanor på riktigt

Planera din drömkalender

Sista steget, men kanske även det allra viktigaste. Planera in dina vanor för din Bucket List i din kalender. Jag brukar använda mig av något som jag kallar drömkalendern. I min drömkalender lägger jag in hur jag vill att mina dagar ska se ut och planerar in de vanor jag vill ha i mitt liv för att kunna bocka av på min Bucket List.

Läs mer: Så här gör du din egen drömkalender

Vilken är den absolut viktigaste punkten på din Bucket List för livet?
Personlig utveckling
Tankarna som får dig att ta tag i ditt liv – nu!
Personlig utveckling
5 saker att göra innan du dör
Livet på 500 dagar
Hela listan med uppdrag – Livet på 500 dagar