Kan meditation (Headspace) göra dig till en bättre företagare?

16 februari, 2017

Andning Headspace meditation

Mer tid. Mer pengar. Mer balans. Du har höga mål, men låt oss börja med balansen. Idag visar vi dig hur meditation och appen Headspace kan göra dig till en bättre företagare.

Det brukar finnas två läger när ämnet ”meditation” kommer upp. Den ena gruppen ger en stark tumme upp och otaliga lovord. Den andra gruppen är mer tveksam (ofta för att de inte har testat), och associerar meditation med långhåriga, flummiga människor utan verklighetsanknytning.

Sanningen? Den är subjektiv. Vår erfarenhet är att meditation till en början är både svårt och ibland obehagligt. Nu när vi har testat en längre period och verkligen sett fördelarna, ställer vi oss också i hyllningskören. Men efter de första tio passen var kommentaren snarare ”meditation är nog ingenting för mig, jag börjar bara tänka på annat hela tiden”.

Vad säger forskningen om meditation?

Av ren nyfikenhet har vi studerat forskningen kring meditation som visar att du blir mindre stressad och mer kreativ om du mediterar, att det efter bara 11 timmars meditation (inte i sträck hoppas vi) uppstår strukturella förändringar i den del av hjärnan som styr fokus och självkontroll, att du blir mer fokuserad, att du blir mindre stressad (vilket visas i inte mindre än 163 studier) och inte minst, att kvalitén på äktenskap och kommunikation mellan människor förbättras avsevärt.

Hur kan du använda meditation?

Det finns lika många användningsområden för meditation som det finns utövare (och det är många). Så här kan du använda meditation i ditt företagarliv.

1. För att slappna av

Meditation i rent avslappningssyfte fungerar utmärkt. Inga krav eller prestation, bara en tyst stund där du låter tankarna komma och gå. Det är okej att tänka på annat, nyckeln är att låta tanken fladdra vidare, som moln på en blå himmel. Fokusera på andningen och skanna av hela kroppen, bit för bit, och känn efter hur den känns.

2. För att hitta energi

Hitta lugnet. Fyll dina tankar med positiva bilder. Av människor du tycker om. Av platser du älskar. Av lukter som tänder dig. Av situationer där du fungerar som bäst. Av musik som får dig att vilja dansa. Visualisera hur energin börjar i tårna och fyller hela dig.

3. För att känna tacksamhet

Använd fem eller tio minuter till att tänka på allt du är tacksam för i livet och i ditt företag. Kanske din familj, Din ekonomiska situation. Att du får göra det du vill. Att du är fri. Att du får bo i Sverige. Att du har mat på bordet varje dag. Denna övning kan göra under för ditt välmående.

4. För att hitta nya infallsvinklar

Du kanske har fastnat på en utmaning i ditt företag, och här kan meditationen komma till nytta. När du kommit ner i varv, ta upp din utmaning men ställ den inte till dig själv, utan tänk att du istället hör om någon annan som har samma utmaning. Meditera över hur du skulle ha hjälpt den personen, det blir inte lika känslofyllt och kan lösa upp dina blockeringar.

5. För att hitta fokus

En riktig bra meditationsövning är att flytta ditt fokus från och till olika delar av kroppen. Fötterna, naveln, solar plexus, bröstet, halsen, ansiktet och huvudet. Växla mellan de olika punkterna och flytta dig mentalt till dem. Visst låter det flummigt, men det är ett utmärkt sätt att lära sig att fokusera.

Headspace – din mentala bästis

Okej, det låter bra, men hur kommer jag igång. Vi gillar skarpt appen Headspace, som guidar dig genom olika typer av meditation. Börja med deras ”komma igång-paket” (gratis). Sedan köper du ett abonnemang och väljer i det digra arkivet. Du kan antingen välja enstaka ”meditationer”, eller följa 20- eller 30 dagars program för till exempel fokus, prestation, stress eller hälsa. 10 minuter om dagen kommer du långt på – gör det som en del av din Hour of Power.

Har Headspace och meditation fungerat för oss! You bet!
Personlig utveckling
Foto av: iStock
6 vanor som gör 2021 till ditt och företagets stora succéår
Ledarskap & Styrelse
7 framgångsrika vanor alla stjärnföretagare har
Digitalisering
Vi testar TextExpander – verktyget som skriver dina texter