Jobba på stranden? Så här gör du!

1 mars, 2018

Jobba på stranden

Har du också en dröm om att kunna jobba var och när du vill? Här kommer fem smarta råd för att kunna ta jobbet dit du vill.

Ett riktigt bra företag klarar sig bra även om företagsledaren inte finns på plats. Därför finns det stora fördelar i att jobba på distans emellanåt. Företaget lär sig att fungera utan dig, och du skapar tid att följa dina drömmar.

Det senaste året har jag jobbat på stränder i Karibien, på hotell i Las Vegas, under långa promenader i Stockholm och under cykelturer på Mallorca. Egentligen sätter bara fantasin gränserna, men det finns några enkla tips som verkligen underlättar ”din mobila livsstil”.

Rätt uppkoppling

Uppkoppling är inte ett måste. Om du ska ägna dig åt ”tanketid” – till exempel planering, strategier och visioner – kan det vara en stor fördel att vara nedkopplad. Om du däremot ska ha kontakt med andra människor, bör du ha en vass uppkoppling.

Lita inte på att hotellets uppkoppling fungerar för dina behov (det gör det nästan aldrig), utan välj en deal med ditt telefonbolag som gör att du kan surfa billigt även utomlands, till exempel Telias Vecka Världen där du betalar runt 200 kr och för ringa och sms:a till samma pris som hemma, och surfa gratis upp till 1 GB.

Rätt location

Om du ska jobba och vill få mycket gjort, välj inte ett ställe som tävlar om din uppmärksamhet. Las Vegas är bra för inspiration och visionsarbete, men riktigt dåligt för långa timmar framför datorn. Ett All Inclusive-hotell i lågsäsong, på en ort som inte erbjuder några speciella attraktioner, fungerar däremot utmärkt för mer rejält arbete.

Börja dagarna med ett tidigt träningspass och en god frukost. Ägna sedan 2-3 timmar åt arbete. Ät lunch. Spenderar några timmar i solen, innan du jobbar ytterligare 2-3 timmar innan middagen. Därefter är kvällen fri. Du kommer att bli förvånad över hur mycket du får gjort, på mindre tid än vanlig, när alla distraktioner försvinner. Och samtidigt njuter du av sol, god mat, bra träning och härligt lugn.

Rätt tidszon

Jag väljer gärna ett land med en annan tidszon än Sverige, och stänger av telefonen på natten. Sedan låter jag telefonen och mailen vara igång några få timmar när båda länderna är i svensk arbetstid, och sköter all kommunikation då.

Skapa ett automatiskt mailsvar som säger att du befinner dig på arbetsresa utomlands, och att du svara på mail och telefon bara under vissa tider.

Rätt feeling

Bestäm dig innan du åker.

– Så här mycket ska jag arbeta
– Så här ofta ska jag ha kontakt med omvärlden via mail och telefon
– Så här mycket tid ska jag ägna åt sociala medier

Och när du inte gör något av ovan, koppla av och ner helt. Det är en underbar känsla att bara låta världen hemma vara, och inte bry sig en sekund om vad klockan är.

Förbered alla på dina nya vanor

Berätta för din medarbetare och kunder hur du kommer att lägga upp din tid när du befinner dig utomlands. Och be dem vänligt men bestämt att respektera dina vanor.
Ledarskap & Styrelse
7 framgångsrika vanor alla stjärnföretagare har
Digitalisering
Vi testar TextExpander – verktyget som skriver dina texter
Ledarskap & Styrelse
10 sätt som gör dig mer som Richard Branson