Gör tvärtom – och spara stora pengar och massor med tid

12 maj, 2019

r och privatekonomi för företagare

Genom små, enkla knep kan du spara stora pengar och massor med tid. Vi gissar att fyra smarta förhållningssätt kan minska företagets löpande kostnader med 30-50 % per år. Vill du också prova?

Om du gör som alla andra, får du samma resultat som alla andra. Om du gör tvärtom, kan du spara stora pengar och massor med tid. Exempel: Storhandla hela företagets årsbehov på en gång. Handla när ingen annan handlar. Res när ingen annan reser. Dela dina inköp med andra. Jag blir inte förvånad om du minskar dina kostnader med 30-50 % per år, med de här enkla principerna.

Så här kan du och ditt företag tänka:

Storhandla hela företagets årsbehov på en gång

Så här gör de flesta: Handlar när något behövs. Oj, är kuverten slut igen. Kan någon springa ner och köpa?

Så här kan du göra: Skriv ned en lista på allt ditt företag köper in löpande. Kontorsmaterial (typ kuvert), verktyg (typ sågklingor), elektronik (typ lampor) och allt annat. Obs! Inte fruktkorgar. Ditt life hack: att köpa in allt du behöver för hela året, på en gång.

Varför då? 1.) Du får ofta mängdrabbat, kanske 15 % rabatt när du gör storinköp. 2.) Du spar enorma mängder tid, eftersom dina medarbetare kan fokusera på rätt saker 3.) Du slipper väntetiden när något saknas och kan jobba utan ställtider.

Handla när ingen annan handlar

Så här gör de flesta: Handlar när det är som dyrast. Det vill säga – de köper adventsljustakarna till kontoret när det är 6 veckor kvar till jul

Så här kan du göra: Du köper ljusstakarna på rean efter jul, och sparar säkert 50 %. Klappat och klart för nästa år. Och du kan tänka likadant med alla dina inköp – när är det som billigast att handla? Jo, när ingen annan vill köpa.

Res när ingen annan reser

Så här gör de flesta: Bokar resor sent, och reser på tider och dagar när alla andra reser. Till de högsta priserna. Och till den minsta njutningen (du som suttit i en fullsatt, kokande vagn på ett Intercity-tåg vet vad jag menar).

Så här kan du göra: Boka alltid resor tidigt, du sparar faktiskt stora pengar på detta (gäller hotell, flyg, tåg etc). Och framförallt, välj tider när ingen annan reser. Det kan bli lite mer obekvämt, men gör det till till fördel.

Exempel: Du ska åka tur och retur med tåg mellan Örebro och Stockholm. Din första tanke är att åka med tåget som är uppe kl 08,30, eftersom ditt möte börjar 09.00. Kruxet är att alla andra också vill med det tåget. Dyrt. Fullt.

Om du istället tar tåget som är uppe 07.15, får du flera uppenbara fördelar. Du spar pengar. Du kan jobba i lugn och ro på tåget. Du får lite extra tid i Stockholm för en god frukost där du kan förbereda ditt möte.

Och eftersom du fått extra tid på morgonen, kan du ta ett tidigare tåg hem och få samma fördelar då. Summa summarum: bo, åk och res när ingen annan gör det.

Ta delningsekonomin på allvar – vad kan ni dela?

Så här gör de flesta: Köper in eller hyr allt som företaget behöver.

Så här kan du göra: Gå ihop med andra företag och dela på sådant som ni inte använder varje dag. Det skulle kunna vara en bil, en viss maskin, en festlokal till julfesten eller en personlig tränare till medarbetarna.

Tänk så här i ditt företag: allt ni köper in som inte används dagligen, hur skulle ni kunna dela det med andra? Och minst halvera kostnaden. Ta bilen som ett enkelt exempel, som ni kanske bara använder på förmiddagen. Dela den med ett annat företag, som behöver den på kvällstid. Enkelt, klimatsmart och ekonomiskt!

Tänk igenom och skriv ned alla kostnader i ditt företag. Tänk om du kunde dela varje kostnad med ett annat företag? Det kallas delningsekonomi, och kan snabbt minska dina kostnader med 30-50 %. Vad i ditt företag skulle du kunna dela med andra, utan att det minskar er produktivitet?
Försäljning & Lönsamhet
9 sätt att sänka företagets kostnader
Bloggar
Gör tvärtom – och spara massor med pengar!
Försäljning & Lönsamhet
Så sparade Ytterbygg 5 miljoner per år – läs tipsen!