Så sparade Ytterbygg 5 miljoner per år – läs tipsen!

7 november, 2018

Mats Berntsson Ytterbygg Sänka Kostnader

Fastighetsbolaget Ytterbygg i Kungälv visste att deras kostnader var höga, men de hade inte tid att undersöka saken närmre. Sedan kom finanskrisen, på ont och på gott – nu sparar företaget fem miljoner kronor varje år genom att hålla bättre koll på ekonomin.

Familjeföretaget Ytterbygg har som affärsidé att köpa tomter, bygga anpassade industrifastigheter och hyra ut dem.

– Vi är ett fastighetsbolag, men lite mer flexibla. Vi bygger fastigheterna för att direkt passa våra kunder, berättar Mats Berntsson, vd för och delägare i Ytterbygg.

Det var Mats pappa som grundade Ytterbygg 1974, och Mats själv tog över som vd 1996. Redan efter några år märkte han att kostnaderna steg mer än vad företaget växte – men det fanns aldrig tid att undersöka saken närmre.

– Vi insåg att vi hade stora onödiga kostnader, men det fanns inte tid att ta tag i det. Under en period längtade vi nästan efter en lågkonjunktur, så att vi skulle ha tid att sätta oss ner och få struktur på företaget.

Lågkonjunkturens silverkant

I samband med finanskrisen fick Ytterbygg tid att sänka kostnader. Mats och hans medarbetare hittade en kurs i Lean, en metodik kring resurshantering, och resultaten lät inte vänta på sig: Snart hade Ytterbygg genomfört en rad förändringar.

– Det första vi gjorde var att förhandla med våra leverantörer, en efter en. Bara de två största besparingarna där innebar en miljon kronor i minskade kostnader.

Fler anställda, färre misstag 

Under lågkonjunkturer försöker många företag spara pengar genom att skära ned på stora fasta kostnader som anställda. Ytterbygg gjorde tvärtom.

– Vi räknade på det och det blev mycket billigare för oss att anställa fler medarbetare än att ha inhyrd personal. Dessutom gjorde de extra händerna att personalen gjorde färre misstag – och misstag kan vara väldigt kostsamma för oss.

Här kan du räkna ut vad en anställd kostar ditt företag

Svinn var en annan rejäl kostnad för Ytterbygg. Här kom man på idéer som har sparat såväl tid som pengar.

– Tidigare hade företaget ett centralt lager med verktyg och vi märkte hur hammare, skruvdragare och borrmaskiner kom bort. Nu har vi gett alla anställda sina egna verktyg som de ansvarar för, och vi har skapat ett system där man skriver upp vart maskinerna ska när man lånar dem. Vi har jobbat för bättre ordning och mer eget ansvar, och det har minskat vårt svinn enormt.

Man har dessutom infört ett system där medarbetarna är ”slöserijägare”.

– Så fort en medarbetare hittar ett problem så skriver de upp det på en post-it-lapp och sätter lappen på en tavla. Sen diskuterar gruppen lapparna på sitt veckomöte och beslutar själva om att genomöra förenklingar. När alla bidrar blir det en väldig kraft i det arbetet.

20 procent mer tid

Så vad landar det på? Hur mycket har Ytterbygg lyckats sänka kostnader på alla dessa åtgärder? Mats adderar ett tag i huvudet:

– Jag skulle tro att vi sparar 4-5 miljoner kronor med hjälp av det arbete vi gjort. Dessutom tror jag att vi sparar 15-20 procent i tid på alla våra projekt, eftersom vi är bättre organiserade. Det är tid som vi kan lägga på nya projekt och pengar som vi kan lägga på att växa – så sparandet är en rejäl investering för framtiden.

LÄS MER: Så enkelt kan du också minska företagets kostnader
Starta Eget
Bidrag och lån när du ska starta eget – detta finns
Finansiering & Riskkapital
Företagslån och finansiering hos Almi – här är alla alternativ