Andreas superstrategi: Buffer days, Focus days och Free days

30 januari, 2020

Kan du bli dubbelt så produktiv? Vi tror det, och ett sätt att lyckas är att använda Andreas Wilhelmssons superstrategi med Buffer Days, Focus Days och Free days.

Andreas Wilhelmsson är VD och delägare i Ljusgårda. Det är en 7 000 kvm stor vertikalodling i Tibro, som producerar svenska grönsaker du kan äta med gott samvete året om. Han är också något av en nörd när det kommer till personlig utveckling och organisationsutveckling.

Kan du nämna något som verkligen har inspirerat och gjort skillnad för dig?

– Då måste jag säga Strategic Coach. Både nu när jag deltar i  utbildningsprogrammet, men även den inspiration jag fått från Dan Sullivan tidigare. Jag har under flera år lyssnat på Sullivans poddar: 10x Talk och Inside strategic coach, och även den närbesläktade podden I love marketing. Att lyssna på dessa och andra poddar har också lett mig vidare till andra inspirationskällor.

Fyra gånger om året åker Andreas till London för att delta i Dan Sullivans Strategic Coach-program. I Sullivans modell för ökad produktivitet delas tiden in i kompletta dygn som kallas Focus days, Buffer days och Free days.

Focus days

Under Focus days arbetar du endast med det som är inkomstbringande och viktigast för bolaget just nu.

– För Ljusgårdas del så är vi nu i en kapitalanskaffningsfas. I första fasen bevisade vi att det finns en marknad och att vi har en fungerande teknik. Nästa steg är att bli ett lönsamt bolag. Så på mina Focus days gör jag sådant som att kontakta investerare och skapa Pitch Decks. 80 procent av dagen ska vara kopplat till kapitalanskaffning, för att det ska räknas som en Focus day.

Free days

En Free day ska vara helt ledig i 24 timmar. Det innebär att du inte ens får tjuvkika på mailen.

– Jag trodde att jag var ledig ganska ofta, men när jag har börjat tracka detta så har jag insett att det är sällan det har varit ett helt dygn. Nu har jag upptäckt att när jag ser till att vara helt ledig och vilar upp hjärnan så kommer idéerna fortare när jag väl jobbar igen.

Buffer days

Buffer days ska förbereda för Focus days och Free days. Det kan handla om att planera, utveckla dig själv, rensa mailen eller delegera arbete. 

– Det är skönt att ha dessa dagar, att det är okej med en ”busy working day”. De här dagarna gör man uppgifter som var och en inte för dig så mycket framåt, men de är ändå helt nödvändiga. Det är dessa dagar som gör att du kan vara riktigt fokuserad på Focus days och helt ledig på Free days.

Hur många av varje typ av dag har du?

– Den senaste perioden har jag inte varit så duktig på att vara ledig. 5 Free days, 13 Focus days och 17 Buffer days har jag haft.

Är du nöjd med det, eller kan det bli mer optimalt?

 Mitt mål på en vecka är att ha två Free days, de måste inte vara på helgen, tre Focus days och två Buffer days. Så Focus och Buffer har ju fel ratio till varandra nu. Jag behöver träna på att delegera och styra så att jag kan ha mer fokus.

– Även om jag inte har hittat helt rätt än så har det gjort enormt stor skillnad för min produktivitet att jobba med Buffer days, Focus days och Free days. Och då har jag ändå nördat produktivitet ett tag.

Läs också: Så boostar du dina signalsubstanser och får mer gjort
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
10 verktyg som hjälper ditt företag att klara coronakrisen
Personlig utveckling
Foto av: AdobeStock
9 rutiner hos supereffektiva företagare – vilka har du?
Personlig utveckling
Så blir du extremt effektiv – våra 5 viktigaste guider