4 timmars arbetsvecka – är det möjligt?

28 november, 2018

4-timmars-arbetsvecka

Tim Ferriss storsäljare menar att 4 timmars arbetsvecka kan bli verklighet för oss företagare. Är det sant? Vi har läst boken och testat principerna. Läs här!

Ibland stöter vi på böcker som förändrar hela vårt sätt att tänka. Tim Ferriss bok 4 timmars arbetsvecka är just en sådan bok. Jag har läst den tre gånger, och varje gång slås jag av insikten att livet är en konstruktion.

Vi har lärt oss att jobba 8-17. Vi har lärt oss att ha semester i fem veckor. Vi har lärt oss att söndagarna ska vara vilodag. Men måste det vara så? Såklart inte.

Tänk om standarden var att vi skulle jobba fyra timmar i veckan, och ägna resten av vår tid åt allt annat som är roligt. Skulle det vara möjligt?

4 timmars arbetsvecka – så här gör du

Ferriss huvudprincip är 80/20-regeln – att få maximal effekt för minsta möjliga ansträngning. Det innebär att du måste prioritera stenhårt och automatisera allt som är möjligt. Ferriss gör detta i fyra steg.

1. Definiera dina mål

Vad är viktigt? Hur vill jag leva mitt liv? Fråga dig själv: ”om jag hade alla pengar och all tid i världen, hur hade mitt liv sett ut då?”

2. Eliminera alla distraktioner som tar upp din tid

Lär dig att bli effektiv – inte bara produktiv. Vilka 20 % av det du gör varje dag står för 80 % av dina resultat? Minska distraktioner som att titta på nyheterna eller sociala medier. Säg nej till allt som inte tar dig direkt mot dina mål. Sluta gå på möten utan mål. Sluta med vardagssysslor någon annan kan sköta åt dig, som att handla och städa.

3. Automatisera ditt liv

Skaffa en virtuell assistent som kan ta hand om allt från resebokningar till textskrivande till research. Lägg ut allt som kostar mindre än din egen timpenning. Sikta också på att skapa ett företag som kan klara sig på auto-pilot, dvs. helt utan dig. Börja med att vara borta från företaget en dag. Hur gick det? Korrigera det som inte fungerade utan dig. Prova sedan 2 dagar. En vecka. En månad.

Det bästa av allt med denna strategi: du bygger ett bolag som fungerar utan dig = mer värdefullt!

4. Ta bort dig själv från ekvationen

Vi har andras förväntningar på hur vi ska leva våra liv. Var vi borde befinna oss geografiskt, vad vi borde köpa, hur vi ska agera i olika situationer. Vill du leva efter dem?

Ferriss principer går ut på att skapa mobilitet – att du ska kunna jobba och leva var du vill och när du vill. En nyckelprincip vi gillar skarpt är att utnyttja de prisskillnader som finns världen över. Kan du till exempel tjäna pengar i svenska kronor, betala lägre löner i rupier (Indien) och leva på baht (i Thailand)? Det kan vara det enklaste sättet att bli rik utan att ha miljoner på banken.

Tack Tim Ferriss! Du har omdefinierat livet.

4 timmars arbetsvecka är ett sätt att leva. Att släppa alla sociala konstruktioner och bygga livet på sina villkor. Och det går faktiskt. Själv jobbar jag fortfarande mer än fyra timmar i veckan (och vill göra det också eftersom jag älskar mina företag). Men, jag har skapat förutsättningar att jobba var och när jag vill. Jag har skaffat en assistent som gör mycket av det jag inte vill göra. Och jag gillar livet mer än någonsin.

Tacka Tim Ferriss för det!

Läs också: Så ska jag skaffa sexpack med hjälp av Tim Ferriss bok 4 Hour Body.

Missa inte: Videon där du får en riktigt bra genomgång av principerna bakom 4 timmars arbetsvecka. Du ser den här nedanför.

 
Personlig utveckling
Foto av: AdobeStock
9 rutiner hos supereffektiva företagare – vilka har du?
Personlig utveckling
Så blir du supereffektiv under Corona-krisen – 6 steg
Personlig utveckling
Så blir du extremt effektiv – våra 5 viktigaste guider