PR-stjärnan avslöjar: Så syns du i media

6 september, 2016

Caroline Jungsand Juno PR

Med en bakgrund på en av Sveriges största PR-byråer är hon ett välkänt namn i branschen. Nu axlar hon rollen som egen företagare och omsatte dryga 7 miljoner redan första året. Vi frågade Caroline Jungsand om hur hon gjort för att lyckas, och dessutom passade vi på att få hennes bästa PR-tips.

Caroline Jungsand Juno PR

Hur började allt?

– När jag var 23 år startade jag Retorikbyrån Caroline och Brolin ihop med en studiekamrat på Södertörns Retorikkonsultprogram. Sedan gled jag på ett bananskal in i PR-branschen och arbetade där i 8 år, bland annat på en av Sveriges största PR-byråer, Prime, där jag gjorde resan från praktikant till partner.

– Drömmen om att driva eget igen fanns där hela tiden och med många år som konsult med såväl intäkts- som kreativt ansvar kände jag att tiden var mogen. När jag insåg att min drömpartner Desiree Maurd var redo samtidigt såg jag det som ett tecken på att det var dags. En månad senare, i december 2014, föddes Juno PR.

Juno PR har växt otroligt snabbt och har ett gäng välkända kunder, hur gjorde ni för att lyckas?

– Inför starten av Juno pratade vi noga igenom våra värderingar, drivkrafter och mål. På företags- och personlig nivå. Vi har upplevt att det har varit centralt för att såväl kunna rekrytera personal som attrahera kunder att ha väldigt klart för oss varför vi finns och vad vi står för.

– En annan väldigt viktig parameter är ärlighet med våra styrkor och tillkortakommanden. Under vårt första år sa vi upp en stor kund för att vi kände att vi inte passade ihop värderings- och kompetensmässigt. Det var en viktig milstolpe.

Vilka motgångar har du stött på och hur har du löst dem?

– En motgång var när ett projekt som vi jobbat mycket med fick dras tillbaka på grund av att en viktig grupp tog illa vid sig av budskapet. I efterhand var det väldigt bra för oss att detta hände då vi i just denna process hade tummat en aning på vad vi egentligen tyckte var rätt.

– Händelsen förde oss på ett sätt närmare vår kund vilket utmaningar ofta gör och vi fick även en anledning att påminna oss själva om att vi verkligen måste göra saker vi står för till 100%.

Hur gör du för att vara en bra ledare?

– Att alltid först och främst vara en medmänniska är det viktigaste. Och att behålla lugn, fokus och entusiasm även när det blåser. Humor och inställningen att ett jobb är ett jobb och aldrig får vara synonymt med livet är jag också noga med att förmedla.

Avslutningsvis, vilka är dina bästa PR-tips till företagare som vill synas?

– Att fundera på vad du, med handen på hjärtat, kan säga är det viktigaste du eller din verksamhet gör för att skapa en bättre värld. Vilket samhällsproblem kan du lösa? Det är det du sen ska kommunicera till andra för att få dem att vilja följa med dig! Ärlighet, transparens och enkelhet kommer man också långt med.

Här kan du läsa mer om Caroline Jungsand och Juno PR.
Ledarskap & Styrelse
10 sätt som gör dig mer som Richard Branson
Ledarskap & Styrelse
Oprah Winfreys 4 avgörande framgångstips
Ledarskap & Styrelse
Så byggde Filip Tysander upp Daniel Wellington