Så blir du också en hållbar företagare

7 januari, 2015

Klimatsmart och miljövänlig företagare

Här får du tre råd, två fallgropar och tre merläsningstips som direkt ökar din kunskap om hur du skapar ett hållbart företag spm indrar till en hållbar värld.

Så blir du en mer hållbar företagare!

1. Se över ditt ägardirektiv eller din vd-instruktion. Berätta vad ni ska sträva efter när det gäller miljöpåverkan, social påverkan, medarbetarvillkor och liknande. Det är viktigt att ha era ambitioner på print, både för dig personligen, för medarbetarna och för den eventuella styrelsen.

2. Jobba på att inte slänga saker i onödan. Ofta går saker att använda mycket längre eller mer effektivt än vi tror. Har en slang börjat läcka? Laga den med silvertejp.

3. Tänk långsiktigt när du köper nya verktyg och produkter. En tvättmaskin för 3 000 kronor känns bättre än en för 10 000 kronor, men ökade reparationskostnader, bortforslingar eller nyköp kan bli tidskrävande och dessutom dyrt för både dig och miljön.

…och här är fallgroparna du vill undvika

1. Att vara luddig och svävande i ditt hållbarhetsarbete. Goda intentioner är bra, men de får inte jobbet gjort. Använd faktiska siffror och värden för att beskriva och nå dina mål, till exempel ”Vi ska högst använda si eller så många avfallspåsar per kund och år” eller ”Vi ska inte använda några produkter innehållande ammoniak”.

2. Att bli för bekväm i sin identitet som hållbar företagare. Sluta aldrig att ifrågasätta hur din verksamhet fungerar och om det finns någonting ni kan göra bättre.

Vill du veta mer om hållbart företagande?

På Verksamt.se hittar du guider och verktyg som hjälper dig att kombinera lönsamhet med miljöhänsyn och socialt ansvarstagande.

Boken Hållbart företagande – men hur? En handbok av Jan Bäck, Caroline Jarebrant, Hans Lennart Norrblom och Eva Skog Stocks hjälper små och medelstora företag att på ett enkelt sätt fördjupa sig i hållbart företagande.

The diamond cutter: The Buddha on managing your business and your life av Geshe Michael Roach är David Pilbäcks absoluta favoritbok om företagande.

LÄS MER: Så ska Gnistra Städs hållbarhetstänk revolutionera städbranschen
Hållbarhet
5 klimatsmarta tips för företagare – del 2