Så enkelt gör du lönsamma inköp

22 augusti, 2019

Lönsamma inköp

Att köpa in billigt och sälja dyrare är vad smarta affärer egentligen handlar om. Med en effektiv inköpsprocess kan du spara många sköna stålar – här berättar vi hur.

Skapa rutiner

Eftersom inköp skapar stora utgiftsposter är ett bra råd att skapa en väl inarbetad rutin för dessa. Efter tid får du en känsla för hur snabbt dina varor eller tjänster omsätts.

Dela upp inköpen

Skilj på det som är lagervaror och det som är förbrukningsvaror. Det är lagervarorna och investeringsvarorna som ofta står för de stora beloppen, så var noggrann med planering och framförhållning när du köper in dessa. Jämför alltid leverantörer. De små inköpen av förbrukningsvaror är också viktiga att planera, mest för att undvika onödig frustration om exempelvis papper plötsligt tar slut. Köp gärna in på årsbasis, för att spara både pengar och tid.

Ha ett lagom stort lager

Ett onödigt stort lager kostar mycket pengar och ett litet och bristande lager medför att kunderna blir irriterade på långa väntetider. Försök att bygga upp ett lager efter principen ”just in time”, där du får varorna precis i rätt tid.

Läs också: Inköp kontra lager – 12 snabba tips!

Bevaka lagrets flöde

Lagerhållning binder kapital, och att ha koll på omsättningshastigheten är lika viktigt som att ha koll på företagets ekonomi. Satsa på ett bra lagerprogram som visar hur stora volymer du har i lager och när det är dags att beställa nya varor.

Känn till din varas beställningspunkt

När lagernivån har sjunkit till en på förhand bestämt nivå är det dags att beställa nya varor till lagret. Denna tidpunkt kallas beställningspunkten. Beställningspunkten bestäms utifrån en beräkning av den normala förbrukningen och leveranstiden, det vill säga tiden mellan beställningen och leveransen.

Hitta leverantörer som passar

Tänk noggrant igenom vilken leverantör som passar ditt företag bäst. Om det gäller dyrare inköp så är det klokt att begära in offerter från flera olika leverantörer. Det är även smart att arbeta upp en trevlig relation med din leverantör, då det blir lättare att förhandla om inköpspriserna.

Läs mer: De vanligaste inköpstermerna och dess betydelse.

Få inköpsrabatter

Det finns många företag och organisationer som ger medlemmar och kunder rabatter. Titta extra noga på rabatterna hos Visma Advantage, Lessmore, Skandia, Företagarna och Unionen. Här kan du spara tusentals kronor.




E-handel
Inköp kontra lager. 12 snabba tips!
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
5 säljknep som snabbt ökar företagets försäljning
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Våra bästa guider för att överleva corona som företag