Inköp kontra lager. 12 snabba tips!

6 november, 2015

Att ha bra rutiner för inköp till din verksamhet är A och O för att lyckas som företagare. 12 snabba tips som får dig att lyckas.

Missa inte: 6 experttips för att lyckas med offentlig upphandling

Ta reda på vad din verksamhet behöver

Börja med att analysera vilka grundläggande inköpsbehov din verksamhet har. Vilka inköp kommer göras regelbundet och vilka kommer att göras mer sporadiskt?

Vilka krav har du på dina inköp?

När du har kartlagt verksamhetens behov bör du fundera över vilka krav du har på det du köper in. Vilken kvalitet behövs, hur snabbt måste inköpen levereras och i vilka kvantiteter?

Analysera marknaden

Vilka leverantörer kan ge dig det du behöver? Vad kostar det att anlita var och en och vad skiljer dem åt?

Gör en budget!

När du vet vad du behöver, vilka krav du har och vilka leverantörer som finns. Då är du redo att göra en budget för inköpen. Den blir ett viktigt redskap för att hålla koll på pengarna i din verksamhet.

Skriv ramavtal

När du har bestämt dig för en leverantör är det dags att upprätta ett så kallat ramavtal. Det innebär att du spaltar upp vad du alltid ska förvänta dig av en given leverantör. Det kan handlar om prisnivå, leveranstid, betalningsvillkor samt avtalstid.

Gör avropsordrar

Avropsordrar är de beställningar som görs från en leverantör inom det ramavtal som är uppsatt. Ordrarna bör specificera  kvantitet, plats och tidpunkt.

Se till att din verksamhet följer din inköpsstrategi

Var avtalstrogen! Tänk på att göra alla köp inom ramen för vad som har beslutats. Varje avsteg riskerar att göra så att dina sedan tidigare specificerade krav inte blir uppfyllda – vilket riskerar kvaliteten på din slutprodukt.

Det är skillnad på inköp och inköp

Tänk på att det är skillnad på det du köper in till lagret och det som du köper in som förbrukningsvaror. Ett lager är en del av företagets värde och kräver planering och inventering. Förbrukningsvarorna däremot behöver du ha koll på så att de inte tar slut i onödan.

Se till att ditt lager är anpassat efter dina behov

Det finns ingen poäng med att sitta med stora lagerkostnader månad ut och månad in – en konsekvens av att ha för stort lagersaldo. Men det är å andra sidan heller ingen bra idé att ha för lite i lager, då vänder sig dina kunder till någon annan som kan leverera snabbare istället. Försök därför ha koll på hur mycket som går åt i olika perioder så att du kan planera ditt lager.

Räkna ut din beställningspunkt

A = Hur mycket av en vissa vara använder du i veckan? B = Hur lång tid tar det att få den från leverantören? C = Hur många extra veckor vill du att ditt lager ska räcka om något går snett från leverantörens sida? A*B+A*C = Din beställningspunkt. När du räknat ut din beställningspunkt är det bara att beställa nytt så fort lagersaldot understiger den siffran. På så vis försäkrar du dig om att ha en ny leverans samma dag du har sålt slut på din sista vara.

Håll noggrann koll på vad som finns i ditt lager

Ditt lagersaldo är en del av ditt företags värde, och ofta en stor del. Investera i ett lageradministrationsprogram. Det hjälper dig hålla koll på omsättning och ekonomi. Lagerhållning binder som sagt kapital, så att ha koll på omsättningshastigheten är lika viktigt som att ha koll på företagets ekonomi i stort.

 

Vilka är dina bästa tips för inköp och lagerhållning? Dela med dig i kommentarsfältet!