Hitta nya kunder i Coronakrisen – här är 8 smarta sätt

1 april, 2020

Försäljning & Lönsamhet, hitta nya kunder

Ditt företag behöver nya kunder, och vi har valt ut åtta sätt att hitta dem. Fungerar de? Absolut – du kommer att älska tips som tvillingkunder, tipsklubben, pakten och expertrollen. Vill du veta mer? Varsågod!

Hitta nya kunder – steg 1: Skapa en pakt

Kontakta ett antal företag i ditt lokala område som har samma målgrupp som ditt företag – men som inte säljer samma saker. Ingå en ”pakt” och skicka kunder mellan varandra.

Exempel: En webbyrå, en frilansjournalist, en kommunikationsbyrå och en SEO-byrå har samma kunder, men gör inte samma saker. Gör en deal där ni alltid väljer att skicka kunder mellan varandra när kunden behöver mer än de ni själva kan erbjuda,

Om det behövs, ha en ”intern provision” där den som får kunden får betala en provision till den som skickar kunden. Länka också till varandra på era respektive sajter, det ger sökoptimering, och tipsa om varandra när ni har kontakter med potentiella kunder.

Läs också: Så kommer du igång med LinkedIn – Frida boisen tipsar

Hitta nya kunder – steg 2: Gå med i Facebook-gruppen ”Välj en småföretagare”

I den nya Facebook-gruppen “Välj en småföretagare” kan du som småföretagare hitta nya kunder i Corona-tider. Och alla kan hjälpa små företag att klara krisen genom att välja och söka hjälp av småföretagare.

Över 4 000 företagare har blivit medlemmar på drygt en vecka, vi rekommenderar dig varmt att gå med!

Hitta nya kunder – steg 3: Gör dina kunder, leverantörer och vänner till en ”tipsklubb”

Du kan ha en fantastisk säljkanal utan att veta om det. Dina, kunder, dina vänner och dina leverantörer gillar dig – och du gillar dem. Varför inte be dem sälja åt ditt företag?

Så här gör du: Skapa ett ”återförsäljar-program” som inte kräver mer än att man ”tipsar om ditt företag”. När ett tips leder till ett möte eller till en kund, betalar du ut en på förhand bestämd ”tips-peng” till din ”återförsäljare”. Se till att dina ”återförsäljare” har relevant material och grundkoll på vad ditt företag kan erbjuda.

Räkneexempel: Anta att du har 100 kunder, leverantörer och vänner som kan tänka sig att tipsa om ditt företag. Säg att alla lyckas skapa ett möte för ditt företag varje år. Då har du 100 nya möten, vilket kanske leder till 10 affärer… Och allt du behöver göra är att bygga ett system för att människor som redan gillar ditt företag ska kunna tipsa om er.

Hitta nya kunder – steg 4: Gå med i ett affärsnätverk

I varje stad finns det nätverk för företagare. Syftet är att skapa affärer till varandra. Gör det! Nyckeln till framgång är att skapa affärer till andra, då får du nästan alltid mer tillbaka. Den som inte ger får inte heller någonting tillbaka. Exempel på bra nätverk är Företagarna, Nyföretagarcentrum, BNI och Handelskammaren.

Hitta nya kunder – steg 5: Be om snabba affärer

I tuffa tider kan du inte gå och vänta för länge på att affärerna ska komma in. Och kunder som inte kan bestämma sig tar både tid och energi, och ofta är de lika ”jobbiga” när de väl blivit kunder.

Be om snabba avslut genom att ha tidsbegränsade kampanjer eller ett begränsat antal. När du pratar med kunden, säg; ”Vi kan ge dig det här priset just nu i Corona-tider. Det är ett erbjudande som aldrig kommer tillbaka”.

Läs också: 11 avslutsmodeller som hjälper dig att sälja mer

Hitta nya kunder – steg 6: Hitta tvillingkunder

Lägg inte tid på att jaga kunder överallt. Istället, undersök hur dina nuvarande och bästa kunder ser ut.

Vilka egenskaper har de? Finns de på en speciell plats? Är de av en speciell storlek? Finns de i en speciell bransch?

När du kommit fram till vilka egenskaper dina bästa kunder har, ge dig ut och leta efter tvillingkunder – det vill säga kunder som har samma egenskaper som dina bästa kunder.

De företag som gör den här övningen ordentligt får ett enormt försprång och slipper lägga tiden på fel typ av kunder.

Hitta nya kunder – steg 7: Bli expert i sociala medier

Det hetaste i sociala medier just nu är ”dark social” – grupper med speciellt inbjudna eller där medlemmarna har speciella intressen (till exempel en Facebook-grupp).

Gå med i grupper på Facebook och LinkedIn som tangerar ditt företags kunskap. Exempel: Om du är snickare, gå med i en grupp som handlar om ”hur man bygger en altan”. Här kan du dela din kunskap och snabbt bli ”the go to company” för dem som bestämmer sig för att bygga en altan.

Läs mer: Bästa tiderna att posta på Facebook och Instagram

Hitta nya kunder – steg 7: Be kunden skriva offerten

Det är tråkigt att behöva skriva det – men de flesta företagare är väldigt dåliga på att ta hand om inkommande, potentiella kunder. Du kan bättre!

– Svara direkt på förfrågningar
– Återkom alltid när du lovat
– Skicka offerter på en gång (kunden frågar ofta fler leverantörer samtidigt, och sen som svarar snabbast har störst chans).
– Följ upp offerten via telefon, fråga om du fått med allt och be dem berätta om de önskar något mer.
– Ställ frågan rakt ut: ”Jag är väldigt mån om att få er som kund. Hur skulle ni vilja att min offert såg ut, för att ni ska kunna välja mitt företag”?

Om du vågar, be kunden skriva offerten. Det är roligt för båda parter (du kommer att sticka ut) och det är ytterst svårt för kunden att säga nej när de själva fått ge förslaget.

Hitta nya kunder – steg 8: Be om feedback och lär av den

Får du inte till möten med din potentiella kund? Ta då ett steg tillbaka, och be dem vara med i enkel undersökning istället.

Exempel: Du säljer ”webbutveckling”. Kontakta dina potentiella kunder och fråga om de kan tänka sig att svara på en ”5 minuter kort undersökning” om deras framtida behov av webbutveckling, i syfte att ditt företag ska bli bättre på att ta fram rätt tjänster.

Eftersom det bara tar fem minuter, är chansen stor att de säger ja. Och när du väl fått in svaren, vet du exakt vad den potentiella kunden har för behov. Då kan du enkelt återkomma och säga något i stil med; ”Jag läste dina svar och det råkar vara så att vi precis håller på att ta fram den lösning ni vill ha. Vill du veta mer?”

Så här hjälper Mitt Företag och Driva Eget dig att klara Corona-krisen – våra bästa guider och lösningar

Hitta nya kunder i Corona-krisen: I Facebook-gruppen “Välj en småföretagare” kan du hitta nya kunder i Coronakrisen

Läs: Vi förklarar regeringens första Coronapaket för företagare – här är allt du behöver veta 

Läs: Så räddar du ditt företag från Coronaviruset – 12 avgörande steg

Läs: Nytt krispaket för företagare – lättare att få a-kassa och stöd under Coronakrisen

Vilka företagare kan använda korttidspermittering? Så här fungerar det. 




Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
5 säljknep som snabbt ökar företagets försäljning
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona