7 sätt att hitta nya kunder

28 maj, 2019

Försäljning

Sugen på nya kunder till ditt företag? Då kommer du att gilla den här guiden, där vi tittar närmare på sju enkla sätt att hitta nya kunder.

För att ditt företag ska kunna växa måste du ständigt hitta nya kunder. Det finns otaliga sätt att gå tillväga på, men vissa är bättre än andra. I dag bjuder vi på 7 tips som fyller din orderstock och gör din höst mer lönsam. Läs, lär och sälj mer.

Steg 1: Var där när kunden letar hjälp

Förr i tiden var det radannonser i tidningen, numera är det förstås bara nätet som gäller. Men vilket forum du än väljer, så finns det platser där människor söker ditt företags hjälp. Ta köp/sälj-sidor i sociala medier som exempel, eller sajter där kunder söker hjälp (Offerta, ServiceFinder etc). Detta är ett enkelt sätt att direkt komma i kontakt med nya kunder. Se till att vara först och ha alltid en klar idé om hur du kan lösa kundens problem.

Steg 2: Belöna dina kunder när de ger referenser

I dina nuvarande kunders nätverk finns garanterat fler kunder. Var generös och belöna dem som leder nya kunder till dig. Ge rabatter, tjänster eller produkter som tack. Bygg upp ett nätverk med tipsare som du hela tiden fyller på. Och var noga med att ge kunderna möjligheten att rejta ditt företag – det kan vara på er egen Facebook-. eller Google-sida, eller via rejtingsajter som reco.se. Och självklart visar du upp dessa rekommendationer på er hemsida.

Steg 3: Överraska den potentiella kunden

De flesta av dina kunder blir nerringda av säljare. Gör tvärtemot och sälj på helt nya sätt – till exempel genom att göra spontanbesök eller genom att bjuda in kunden till “roliga produkttest”. Andra sätt att träffa kunder i avslappnade situationer är mässor, seminarier och event – dit kunden har tagit sig för att den är intresserad av just ditt område. Huvudregeln är att vara där och när kunden är i “intresseläge” Våga göra annorlunda och sikta alltid på att bli ihågkommen!

Steg 4: Gör ett exklusivt brevutskick

Numera är det knappt några företag som använder sig av klassiska brev som marknadsföringskanal. Gör ett exklusivt brevutskick (som inte känns reklamiga) till exakt din målgrupp. Få dem att känna sig utvalda och välj innehåll med omsorg. Detta är ett enkelt knep som fungerar utmärkt i den digitala tidsåldern. Satsa hellre några kronor extra på kuvert och brevpapper för att skapa den exklusiva känslan. Att få ett riktigt vackert och personligt brev idag är unikt.

Steg 5: Bli expert

Ett enkelt och väldigt effektivt sätt att få kunder är att hålla seminarium eller utbildningar inom företagets kärnområden. Du anses snart vara expert, och vem vill inte vara kund hos den mest kunniga inom ett visst område? Låt dina seminarium vara gratis så lockar du fler – och bjud in dem du helst vill ha som kunder.

Steg 6: Ring konkurrenternas kunder

Vilka kunder har dina konkurrenter? Slå dem en signal och fråga vad du behöver göra för att få dem att bli dina kunder i stället. Sköt det snyggt och håll alltid vad du lovar – annars går de snart tillbaka till den gamla leverantören. Konkurrenternas kunder kan du hitta på deras hemsida eller genom att helt enkelt fråga människor vilken leverantör de använder.

Steg 7: Hitta influencers inom ditt område

Runt omkring dig finns människor som sätter trender, och som följs av andra. Hitta dessa individer och låt dem använda dina produkter gratis, i utbyte mot att de berättar om dem i sina nätverk och i sina sociala kanaler. Många satsar på kändisar som ambassadörer. Vilka inflytelserika människor kan du använda, som är relevanta inom just ditt område?
E-handel
Foto av: Facebook
Hur fungerar Facebook Shops? Här är allt du behöver veta
Försäljning & Lönsamhet
Hitta nya kunder i Coronakrisen – här är 8 smarta sätt
Ledarskap & Styrelse
9 smarta sätt att få företaget att växa