17 sätt att hitta nya kunder

25 maj, 2019

saljtips

Det finns genvägar till att hitta nya kunder, och med våra 17 enkla råd får du ett försprång jämfört med konkurrenterna. Så vill du ha hitta nya kunder, missa inte den här guiden.

Nummer ett när du har eget företag eller vill starta eget är – försäljning! Många företagare blir dock lite rädda när det kommer till just denna fråga. Är min produkt verkligen bra nog? Vill kunden verkligen köpa av mig? JA! Det är bara att ta sig i kragen och börja sälja. Vi ger dig hjälp på vägen med en lista på 17 sätt att hitta nya kunder. Let´s do it, företagare!

Steg 1: Skaffa allierade

Ett enkelt och bra sätt att skaffa nya kunder är att skaffa en eller flera partnerföretag som inte är konkurrenter, men som vänder sig till samma målgrupp. Om du är målare kan du till exempel alliera dig med en snickare. Ni ser till att länka till varandra från era respektive sajter, och rekommenderar alltid varandra när ni är ute på jobb.

Steg 2: Utnyttja talets gåva

Mun till mun-metoden är onekligen en av de bästa säljkanalerna. Ge dina nuvarande kunder någon form av ersättning om de skaffar nya kunder till dig. Det kan till exempel vara en bra rabatt eller gratisprodukter. Se till att varje ”säljare” får ett unikt säljnummer så att du kan se vem som skaffade kunden. Låt även släkt och vänner vara reklampelare för dig.

Steg 3: Fundera på affiliates

Med affiliates menas att någon marknadsför dina produkter eller tjänster på sin sajt, och du betalar bara provision när kunden köper eller beställer något. Det finns flertalet affiliatenätverk, men detta kan du också bygga själv i en enkel form tillsammans med några viktiga samarbetspartners. Keep it simple!

Steg 4: Bli en faktabank

I dagens informationssamhälle är det smart att erbjuda något extra i samband med att du marknadsför dina produkter. Se till att ditt informationsmaterial innehåller tips och guider som handlar om din bransch och som kunden är intresserad av. Genom att ha artiklar på din hemsida lockar du också fler besökare, bland annat genom Google. Och ju fler som läser ditt material och får förtroende för din expertis, desto fler kommer att handla hos dig.

Steg 5: Besök mässor som besökare

Du behöver inte ställa ut på mässor för att kunna utnyttja dem. Välj ut de mässor som passar din business. Ta med visitkort och informationsmaterial (och ha LinkedIn-appen redo för att byta kontaktuppgifter där) och sätt i gång att bygga nätverk och skaffa nya kunder. Våga prata med alla!

Steg 6: Gå med i affärsnätverk

I varje stad finns det nätverk för företagare. Syftet är att skapa affärer till varandra. Gör det! Nyckeln till framgång är att skapa affärer till andra, då får du nästan alltid mer tillbaka. Den som inte ger får inte heller någonting tillbaka. Exempel på bra nätverk är Företagarna, Nyföretagarcentrum, BNI och Handelskammaren. Även vissa av myndigheterna, såsom Skatteverket, anordnar träffar emellanåt. Var aktiv!

Steg 7: Skaffa ett relevant nyhetsbrev

Nyhetsbrev är främst till för att behålla en god relation med befintliga kunder, men med enkla medel kan du också få brevet att jobba för att skaffa nya kunder. Se till att ha en ruta där prenumeranten kan vidarebefordra brevet till en vän. Låt även brevet innehålla något annat än bara produktreklam, till exempel intressanta artiklar eller tips. På så sätt får du fler prenumeranter, och därmed fler kunder. Och kalla det inte nyhetsbrev, döp det till något som lockar – till exempel ”Avgörande insikter från Byggbranschen”

Steg 8: Våga fråga

Det är inte fult att utnyttja dina befintliga kunder! Våga fråga om de känner någon som kan vara en potentiell ny kund för dig. Belöna dem om de hjälper dig.

Steg 9: Skaffa starka referenser

Ett enkelt sätt att bryta ner den potentiella kundens tveksamhet är att ha starka referenskunder. Fyll din hemsida och ditt informationsmaterial med positiva utlåtanden från befintliga kunder, gärna kända sådana. Vi är flockmänniskor, om en person är kund vill fler bli det. Gör likadant på Facebook och Google.

Steg 10: Be om snabba avslut

Kunder som inte kan bestämma sig kan bli en belastning. Be alltid om snabba avslut genom att ha tidsbegränsade kampanjer eller ett begränsat antal. Denna typ av kampanjer lockar till impulsköp.

Läs också: 11 avslutsmodeller som hjälper dig att sälja mer

Steg 11: Bli ett starkt varumärke

De flesta småföretagare lever på sitt eget rykte. Se till att synas i sammanhang där dina kunder finns. Föreläs gärna inom ditt område på skolor och arbetsplatser. Engagera dig i lokala idrottsklubbar. Var inte rädd för att synas och höras. Marknadsför dig själv som expert!

Steg 12: Var där kunder söker din hjälp

Häng på köp/sälj-sajter och på motsvarande grupper i sociala medier, där man söker efter din typ av kompetens. Detta är ett enkelt sätt att direkt komma i kontakt med nya kunder.

Steg 13: Lägg upp dig på rätt sajter

På nätet finns flertalet sidor som för ihop säljare med köpare. Ibland kostar det pengar, ibland är det gratis. Sök på just din bransch på Google så får du upp flertalet bra sidor. Se till att även finnas med på prisjämförelsesajter som Pricerunner.

Steg 14: Utnyttja dina kostnadsfria resurser

Du har förmodligen en bil, en cykel, en jacka, en tröja, en väska, en dator och flera andra tillgångar som massor av potentiella kunder ser varje dag. Var inte rädd för att sätta din logotyp eller ditt budskap på dessa.

Steg 15: Använd gerillamarknadsföring

Småföretagare utan stora budgetkonton får lita till sitt intellekt snarare än sin plånbok. Detta kallas gerillamarknadsföring, och är din bästa vän. Du kan till exempel placera ut dina visitkort på väl valda ställen där din kundgrupp befinner sig. Ett annat bra sätt är att debattera i lokaltidningarna. Nämn ditt företag i förbifarten. Ta alltid de svagas parti, och utmana gärna.

Steg 16: Gör tvärtemot

Se till att sticka ut, gör tvärtemot vad alla andra gör. Om du till exempel har en lista med potentiella kunder du ska ringa till, se till att börja från Ö i stället för A. Vi lovar, företag som börjar med bokstäver som kommer långt bak i alfabetet får betydligt mindre samtal än dem som börjar på A. Utnyttja branschregister i allmänhet. Var alltid trevlig i telefon.

Steg 17: Visa alltid värdet!

Väldigt många företag gör misstaget att inte visa tydligt vad kunden tjänar på att köpa hos just dem. Du är smartare än så! Se till att fokus i din marknadsföring ligger på kundens mervärde. Om du är frisör visar din reklam hur kundens status kommer att öka med en trendig frisyr. Känslan avgör de flesta köp. Därför bör du tala till kundens känslor.

Läs också: 7 enkla steg till nya kunder
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
5 säljknep som snabbt ökar företagets försäljning
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona