BETA

14 nya sätt att hitta nya kunder till ditt företag

29 maj, 2019

Försäljning & Lönsamhet

Är du också intresserad av nya kunder till ditt företag? Då är du inte ensam. Här får du 14 tips som garanterat ökar kundstocken om du använder dem på rätt sätt. Tipsen är kvalitetssäkrade och används av några av landets skönaste entreprenörer. Testa dem du också, vi vågar utlova resultat!

Steg 1: Analysera dina kunder

Börja alltid säljarbetet med att analysera de kunder du har i dag. Var finns de? Hur ser de ut? Vilka egenskaper har de? Sammanställ all data i ditt affärssystem och försök att hitta gemensamma nämnare bland dina nuvarande kunder. När du hittat det gyllene snittet – din idealkund – ser du till att lägga fokus på att hitta fler kunder av samma sort. De vill ju bevisligen köpa av dig!

Steg 2: Boka möten på rätt sätt

Otaliga böcker har skrivits om hur du bokar “kalla” möten, men här kommer några enkla tips du kan använda på en gång.

1) Se till att alltid ha en referens vars namn du kan använda i början för att skapa trovärdighet.
2) Börja alltid med en intresseväckare som kunden inte kan svara nej på.
3) Berätta om andra som använder er (gärna kända namn) och hur nöjda de är.
4.) Ge alltid förslag på två mötestider, allra helst “kvart i något”, till exempel 10.45. Då tror den andra parten per automatik att ni bara ska ses 15 minuter, och det gör det lättare att få till en träff.
5.) Vad glad och personlig – det gör enorm skillnad!

Steg 3: Gör som framgångsrika affärsmänniskor

Gör som Sveriges främsta företagare – bestäm dig för att ta tio nya kontakter varje dag. Det blir flera tusen affärsmöjligheter per år. Kommentar överflödig.

Steg 4: Skapa en småföretagarpakt

Gå ihop med andra småföretagare i din stad och bestäm er för att handla av varandra i stället för av de stora kedjorna. Ju fler ni blir som är med i “pakten” desto bättre går affärerna för er allihop.

Steg 5: Låt dina kunder twittra

När dina kunder är på plats hos er (fysiskt och på nätet) – ge dem alltid möjlighet att dela med sig på sociala medier som Twitter, Facebook och Instagram. Spridningseffekten kan bli enorm. Det finns tydliga exempel på företag som låter sina kunder twittra och använder det som enda marrnadsföringskanal (och gör stora affärer!).

Steg 6: Charma media med finess

Om du vill nå ut i media är det smart att låta dina barn, syskon eller vänner tipsa journalisterna – i stället för att du ska göra det själv. Om någon annan berättar om dig och din historia blir den mer trovärdig och intressant (“Ni bara måste skriva om min mamma, hon gör en sådan fantastisk grej…”).

Steg 7: Styr konsumtionen

Smarta butiker (även på nätet) styr konsumtionen så att kunden köper det som du vill att den ska köpa. Detta gör du genom att lyfta upp, belysa, tydliggöra fördelarna och skapa intresse kring en viss produkt eller tjänst.

Topplistor fungerar också utmärkt. Genom att styra konsumtionen kan du få kunderna att köpa de produkter du har bäst marginal på eller störst lager av.

Steg 8: Skaffa en instegsprodukt

Om din vara eller tjänst är dyr rekommenderar vi att du skaffar en instegsprodukt som är billig eller gratis. Det kan vara en fri testperiod, ett gratis nyhetsbrev med experttips, en lightvariant eller ett frukostseminarium med kunskapsdelning.

Se köpprocessen som flera delar, där det hela tiden gäller att flytta den potentiella kunden ett steg närmare köp.

Steg 9: Spela på rädslan att förlora

Vi människor är mer rädda för att missa en möjlighet än vi är sugna på att ta en chans. Därför kan du spela på människans rädsla att missa något (förlustaversion) genom att sätta deadlines, max antal på lager, visa att konkurrenterna redan köpt etc. Så enkelt snabbar du på köpprocessen.

Steg 10: Referenser, referenser

Det enklaste rådet – så se till att anamma det på en gång. Lägg upp alla goda referenser ditt företag har på er hemsida, i era broschyrer – ja, överallt där kunderna kan se dem. Nya kunder vill köpa om de nuvarande är nöjda – så enkelt är det. Missa inte detta enkla sätt att få fler kunder!

Steg 11: Använd Pinterest

Om du har en kvinnlig målgrupp (primärt) är Pinterest ett utmärkt sätt att skapa köpsug. Pinterest är ett av världens största sociala medier, och majoriteten av besökarna är kvinnor.

Här lägger du upp bilder på alla dina produkter, och får automatiskt länkar till er hemsida. Så när någon ser er produkt (köpsug) och vill veta mer (köpsignal), klickar de direkt in till er sida. Inte så dumt, va? Till råga på allt är det kostnadsfritt.

Steg 12: Avlöna ambassadörer

Låt kunder, vänner, släktingar och din familj bli ambassadörer för ditt företag. Avlöna dem ordentligt (med pengar, presentkort eller liknande), vilket innebär att de alltid kommer att ha ditt företag “top of mind”. Det bästa med den här principen är att du kan ha hur många ambassadörer som helst och att de inte kostar något innan de hjälper dig att hitta en affär.

Steg 13: Gör en Queensland

Kommer du ihåg när soliga delstaten Queensland i Australien skapade kampanjen som gick ut på att en vinnare fick “ett gratis halvår i Queensland inklusive allt”? Kampanjen slog ner som en bomb eftersom alla ville vinna, och varenda tidning världen över uppmärksammade detta till ett medievärde av otaliga miljoner. Hur kan du skapa en liknande “kampanj” i din bransch eller i din stad? Fantasin sätter gränserna.

14: Luncha med en expert

Testa att skapa en kampanj på din hemsida där besökaren kan boka en expertlunch med dig – där du ger smarta råd inom ditt gebit. Här skapar du enkelt en win-win-situation. Personen du lunchar med får relevanta experttips, och du får en potentiell kund. Och du ska ju ändå äta lunch!
Försäljning & Lönsamhet
8 enkla sätt att öka försäljningen
Ledarskap & Styrelse
Företagets platåer – och vägen därifrån
Försäljning & Lönsamhet
Bevisade recept på framgångrik försäljning