BETA

11 avslutsmetoder som hjälper dig att sälja mer

1 september, 2019

Försäljning

Lyckas du inte få till affärer med dina potentiella kunder? Då behöver du förbättra dina kunskaper om försäljning och vässa dina avslutsmetoder. I den här guiden får du 11 avgörande avslutsmetoder som hjälper dig att sätta affären.

Många företagare drömmer mardrömmar om försäljning, men med rätt verktyg är det faktiskt inte så svårt. I den här guiden lär vi dig elva sätt att få säljmötet dit du vill. Dessutom får du några givande exempel på avslutsmetoder. Läs och lär!

Steg 1: Skaffa kunskap om din kund

För att du ska kunna bygga en långsiktig relation med en kund krävs att du känner till kundens behov. Före säljmötet ser du till att läsa på ordentligt. Ta gärna reda på vilka lösningar kunden använder i dag.

När du väl sitter i mötet är det klokt att börja med att ta reda på vad kunden behöver. Om du känner till behoven kan du anpassa din försäljning efter det.

Steg 2: Lyssna mer än du pratar

Säljarens grundregel nummer ett: Lyssna mer än du pratar. Många säljare pladdrar på utan att lyssna på kunden. Gillar du sådana säljare? Inte vi heller.

Om du går emot strömmen och verkligen lyssnar till vad kunden vill säga har du redan skapat en god relation. Se det som en första dejt! Om du visar intresse för kunden kommer denne att visa intresse för dig, vilket ofta renderar affärer.  Och du, var alltid glad! Det är svårt att inte gilla en glad människa.

Steg 3: Använd referenser

Alla nya kunder känner lite motstånd inför ett köp. Ett enkelt sätt att råda bot på detta är att visa hur nöjda dina tidigare kunder är. Använd referenser i allt ditt säljmaterial (speciellt på din hemsida), och se till att ha ett gäng nöjda kunder som nya kunder kan ringa till.

Dina referenskunder får gärna vara kända, åtminstone lokalt. Ju fler bekanta namn du har på din lista, desto säkrare blir kunden. Vi är flockmänniskor; om en köper vill fler bli kunder.

Steg 4: Lista med för- och nackdelar

Vissa kunder vill aldrig bestämma sig. Då kan det vara smart att be kunden att själv skriva en lista på för- och nackdelar med din lösning. Om det visar sig att det är fler plus än minus är du att gratulera.

Steg 5: Visa affärens värde

Väldigt många försäljare pratar om pris och rabatter, men det allra bästa sättet att få kunden köpsugen är att visa värde. Peka på hur mycket enklare kundens vardag kommer att bli med ditt alternativ.

Samma sak gäller i din marknadsföring. Fokusera på kundvärdet! Om du säljer cyklar visar du hur kunden kan spara 5 000 kronor per månad i jämförelse med bilkörning.

Steg 6: Pruta inte

Tror du på dina produkter och tjänster? Tycker du att de är värda sitt pris? Bra, då behöver du inte pruta. Du kommer att ångra den dagen då du börjar ge rabatter utan anledning.

I många situationer får du frågor som “Vilket är ditt absolut bästa pris?” eller “Hur mycket rabatt kan du ge mig?”. Gå inte på detta, om kunden väl har börjat pruta kommer hon aldrig att sluta. Vänd i stället på det hela och fråga kunden “Hur mycket kan du tänka dig att betala?”. När du fått ett svar på den frågan kan du sedan anpassa din produkt eller tjänst så att den passar kundens budget.

Våga tro på dig själv och din affärsidé!

Steg 7: Vänd på steken

När kunden kommer med argument som “Det är för dyrt” kan du utnyttja dem till din fördel. Visa varför kunden tjänar på att välja ett dyrare alternativ.

Steg 8: Använd deadlines

Som vi nämnt tidigare har många kunder svårt att bestämma sig. Ett enkelt sätt att få fart på dem är att sätta tidsbegränsade kampanjer eller deadlines inom vilka kunden måste bestämma sig. Deadlines är bra av två anledningar. För det första inser kunden att finns en risk att förlora möjligheten till affär, och för det andra kan du lägga din tid på annat än att tjata på en jobbig kund. Visst, du riskerar att förlora en affär, men förmodligen har du fått tid över till att skaffa nya kunder.

Ett annat sätt att få kunden att bestämma sig snabbare är att berätta om framtida prishöjningar.

Steg 9: Få kunden att säga ja

Ställ ledande frågor som kunden bara kan svara ja på. Till exempel: “Skulle du gilla en lösning som förenklar din vardag?” eller “Har du sett att vi har rea den här veckan?”

Ju fler ja en kund uttalar, desto större är chansen att det blir en affär.

Steg 10: Använd alternativmodellen

Ungefär samma modell som ovanstående, med skillnaden att du ger kunden två alternativ, till exempel “Gillar du boken i svart eller rosa?” eller “Föredrar du att betala med kort eller kontant?”. Genom ledande frågor hjälper du kunden att ta ett beslut.

Steg 11: Våga göra avslut

I varje säljsamtal kommer du till en punkt då kunden är mer intresserad och sugen på din produkt. Be om köpbeslut i det ögonblicket. Vänta inte för länge, våga fråga!
Försäljning & Lönsamhet
Hitta nya kunder i Coronakrisen – här är 8 smarta sätt
Ledarskap & Styrelse
9 smarta sätt att få företaget att växa
Försäljning & Lönsamhet
8 enkla sätt att öka försäljningen