BETA

Så lyckas du (och ditt företag) på nätet

21 april, 2009

Det enklaste och billigaste sättet för små företag att synas...

Det enklaste och billigaste sättet för små företag att synas är att vara aktiva på nätet. Att bygga en hemsida är varken dyrt eller speciellt krångligt, och den ger såväl fantastisk marknadsföring som försäljning. Okej, men hur gör du då för att lyckas med din sajt? Vi har samlat våra absolut bästa tips inom tre kategorier. För det första berättar vi hur du bygger upp en besökarvänlig sajt, för det andra berättar vi hur du sökoptimerar den och för det tredje får du veta hur du lockar besökare. Till sist bjuder vi på fem smarta bonustips som ger dig ännu bättre drag på din sajt.

SÅ BYGGER DU EN ANVÄNDARVÄNLIG SAJT

1. Tänk efter först
Det blir så mycket lättare om du har en klar strategi redan innan du drar i gång arbetet med din sajt. Sätt upp mål som säger vad sajten ska uppnå. Förmodligen vill du sälja något. Då bygger du sajten med det i åtanke hela tiden. Allt som besökaren gör och ser ska leda till att han/hon blir sugen på att handla. Skriv ner vilka dina kunder är innan du bygger sajten, olika målgrupper handlar på olika sätt och har olika erfarenhet av internet. Anpassa dig till din kundgrupp.

Skaffa en bra domänadress, välj ett bra webbhotell och se absolut till att sajten är så snabb som möjligt.

2. Fixa genvägar
Okej, vi är överens om att du vill sälja. Vart vill du att kunden ska gå då? Jo, till det ställe som leder till att du får sälja så klart! Det behöver inte vara en e-butik utan kan lika gärna vara telefonnumret till din ordermottagning. Låt alla vägar bära till SÄLJ! Varenda sida ska ha en länk till det du vill sälja.

3. Låt designen stödja budskapet
Återigen, du har en webbsida för att förbättra dina affärer. Designen ska lyfta fram ditt budskap och underlätta för besökaren att hitta rätt. Glöm alla snygga effekter och satsa på en formgivning som kan förklara och förtydliga dina budskap på ett pedagogiskt sätt. Less is more! Se till att ha samma image, färger och logotyper på sajten som du har i vanliga världen. Besökaren vill känna igen sig.

4. Håll kvar besökaren
Ju mer intressant information du har på din sajt, desto längre kommer besökaren att stanna och desto fler chanser får du att komma till avslut. Därför ska du se till att skapa ett innehåll som lockar till besök. Om du säljer märkeskläder (typ Filippa K) kan du ha en blogg eller artiklar om mode.

Ett annat bra sätt att skapa längre besök är att låta besökaren vara aktiv, kanske genom ett diskussionsforum, ett test eller en fråga. Se till att upp-datera innehållet ofta, då kommer folk tillbaka.

Här hittar du fler artiklar om hur du bygger en användarvänlig och säljande sajt på internet

SÅ SÖKOPTIMERAR DU SAJTEN

Svårt, och lätt. Svårt eftersom du inte vet exakt vad sökmotorerna vill ha, och lätt eftersom det finns en massa saker du kan göra som inte kostar något.

1. Gör en kundundersökning
Välj ut tio personer som liknar din målgrupp. Sätt dem framför datorer och be dem söka efter information inom det ämnesområde som din sajt handlar om. Anteckna allt de gör, och optimera din sajt därefter.

2. Välj rätt sökord
Vilka ord söker dina potentiella kunder på? Du fick säkert flera svar i din kundundersökning, men ett annat bra sätt är att göra en keywordanalys. Denna möjlighet finns till exempel hos Google.

3. Använd dina nyckelord frekvent
När du vet vilka nyckelord dina kunder söker på ser du till att använda dem frekvent i titlar och ingresser. Använd 1-2 nyckelord per sida, och få texterna att kännas naturliga.

4. Byt länkar
Länkar till din sajt hjälper sökmotorerna att förstå hur viktig du är. Sök upp andra sidor som kompletterar din och föreslå att ni ska byta länkar. Låt länkarna innehålla dina nyckelord.

Här hittar du en spännande artikel om hur du skaffar fler länkar till din sajt

5. Fixa innehållet
Sökmotorernas robotar blir smartare och smartare, och det absolut bästa sättet att få mycket trafik är ett intressant innehåll. Satsa på artiklar och tips inom din bransch.

6. Anmäl dig till rätt kataloger
Akta dig för så kallade länkfarmar. Försök i stället att få in din länk hos aktörer såsom branschföreningar, prisjämförelsesajter och  seriösa länksamlingar. Glöm inte att titta på lokala sidor.

7. Kontakta bloggare
Det finns bloggare inom de flesta ämnesområden idag. Skaffa en relation med dem och berätta spännande historier om ditt företag. Vips har du flera bra inlänkar!

8. Internlänkar
Se till att alla artiklar på din sajt har minst fem länkar till andra interna sidor. Använd också en site map, det hjälper sökroboten att hitta.

Missa in den här spännande artikeln om hur du sökoptimerar din sajt

SÅ LOCKAR DU BESÖKARE TILL DIN SAJT

1. Adwords
Fler och fler företag lägger stora delar av sin marknadsföringsbudget på Adwords. Varför? Jo, man betalar bara när någon klickar på ens länk. Med Adwords menas de köpta länkar som ofta ligger överst eller till höger hos sökmotorerna.

Fördelen med Adwords är alltså att du bara behöver betala när du får en besökare. Kruxet är dock att du vill att besökaren ska handla hos dig, och därför vill du bara få in potentiella kunder på din sida. Just därför måste du testa ett flertal olika annonsvarianter ock sökord, och se vilken avkastning investeringen ger.

Adwords är ett förhållandevis billigt sätt för småföretagare att nå ut till rätt målgrupp. Du kan välja att bara synas i din egen stad eller under vissa tidsperioder.

2. Länkar är viktiga
Vi vill återigen påpeka hur viktigt det är att andra sidor länkar till din sajt. Satsa på att skaffa tre nya inlänkar varje vecka. Se också till att varje länk till din sida innehåller sökord som stämmer med innehållet.

Länkar i rätt sammanhang ger också bra trafik.Helst ska dina länkar finnas i redaktionell text snarare än i länkbibliotek.

3. Nyhetsbrev
Återvändande besökare är de bästa besökarna, och det enklaste sättet att få dem att komma tillbaka är att skicka ut nyhetsbrev till dem. Låt alla dina nuvarande kunder skriva upp sig på nyhetsbrevet nästa gång du träffar dem, och be dem även att rekommendera det för sina bekanta. Se till att nyhetsbrevet ger ett mervärde – annars vill ingen ha det.

Missa inte vår e-postskola

4. E-butik
Om möjligt, se till att dina kunder kan handla både på nätet och i den fysiska världen. En snygg e-butik lockar till inköp, och i dag finns enkla butiksläsningar för en billig penning.

Just nu får du som medlem på nyttforetag.com 1 000 kr i rabatt på en e-butik från e-butik.se. Läs mer här.

5. Sociala nätverk
Underskatta inte dina vänner på sociala nätverk som Facebook, MySpace, ShortCut och LinkedIn. Se till att marknadsföra din sajt här.

6. Forum och bloggar
Nätet kryllar av forum och bloggar. Sök upp dem som handlar om ditt ämnesområde, och var aktiv. Se till att din sajtadress syns i inläggen på ett snyggt sätt.

7. Den verkliga världen
Glöm inte att ange din sajtadress på allt material som lämnar ditt företag. Se också till att prata om sidan i alla möjliga sammanhang, djungeltrumman är småföretagarens främsta marknadsföringsverktyg.

5 BONUSTIPS

1. Starta en intressant blogg där du skriver om ämnen som intresserar din målgrupp. Ha gärna med spännande undersökningar eller tips som förenklar kundens vardag. Se till att byta länkar med andra bloggare.

2. Ha en länksida med de bästa sajterna inom din bransch. På så sätt återkommer besökaren för att söka mer information.

3. Lägg upp en sida med instruktioner eller bruksanvisningar för dina produkter eller tjänster.

4. Ha en expertsida där dina kunder får ställa frågor inom ditt område.

5. Satsa hårt på tävlingar där vinnarna presenteras på sidan. Se till att ha en ny tävling varje vecka.
Personlig utveckling
Hälsovanorna som gör dig till en superföretagare
Personlig utveckling
Framgångens fyra hörnstenar – stress, kost, träning och sömn