BETA

25 tips för att komma i gång med din försäljning

20 maj, 2015

Vi vet alla att försäljning är A och O. Varenda krona du tjänar kommer från dina kunder. Men ibland kan det vara svårt att hitta nya kunder. Och hur ska du göra för att på bästa sätt sälja in dina varor eller tjänster? Det lär du dig här.

Behöver du hjälp med att komma igång med din första försäljning eller vill du ha tips på hur du kan förbättra din nuvarande försäljning? Här följer 25 tips som kickar igång din försäljning!

Försäljning är svårare än vad många företagare tror!

Kanske har du en färdig produkt, produktbilder, utrustning och en hemsida men ingen försäljning – inga kunder. Tyvärr kommer försäljningen inte igång per automatik utan du måste arbeta för den. Det arbetet kan vara både frustrerande och tidskrävande men det är nödvändigt och på sikt kommer det hårda arbetet att betala sig.

Den första försäljningen – den första affären – är en av de mest utmanande uppgifterna i ett nystartat företag och många hinner lägga ner innan de ens kommer hit. Eller tvingas lägga ner för att de inte får igenom någon försäljning – de får inga kunder.

Här följer några sätt på hur du kommer igång med din försäljningen!

Råd om försäljning 1: Dra nytta av sociala medier

“Syns du inte så finns du inte”, eller hur är det man säger? Precis likadant är det på nätet och här är sociala medier ett bra och kostnadsfritt sätt att synas. Starta en Facebook-sida för ditt företag. Berätta om dina nya produkter och vad som händer i företaget. Börja med att engagera ditt privata nätverk och be dem dela dina inlägg så att de får spridning!

Johanna tipsar: Det finns många sociala nätverk men engagerad dig inte i alla. Fundera istället på var flest av dina potentiella kunder finns och satsa på det nätverket. Se också till att skapa inlägg som är värda att dela, som ger inspiration, innehåller erbjudanden, tävlingar eller produktnyheter!

Läs här om 3 företag som lyckats i sociala medier – så här gjorde de!

Råd om försäljning 2: Ge bort varuprover eller bjussa på tjänster

Att börja med att ge bort saker kan låta korkat men faktum är att det är riktigt smart! Att ge bort saker till utvalda personer gör att de börjar prata om produkten. Ett exempel skulle kunna vara att dina första tio kunder får “2 för 1” eller att du helt enkelt delar ut varuprover på stan eller under ett relevant event.

Råd om försäljning 3: Se till att synas i pressen!

Att synas i tidningar både online och i tryckt version kan vara ett sätt att få fler att upptäcka dig och ditt företag. För att få publicitet i tidningen kan du prova att göra pressreleaser när det händer större saker i ditt bolag, exempelvis när ni har lanseringsfest eller när ni dragit in de första 100 kunderna eller liknade. Vad finns det som lokaltidningen kan finna intressant i ditt bolag? Tänk som en journalist.

Alternativ två är att annonsera i en lämplig tidning. Detta kostar ofta mer än vad det ger men kanske kan du få en bra deal och testa för att se vilket resultat just du får.

Råd om försäljning 4: Hitta återförsäljare

Har du en produkt som kan säljas i av andra företag? Då finns det mängder av butiker som letar efter spännande produkter att utöka sitt sortiment med. Fundera på i vilka butiker du skulle vilja visa upp dina produkter och kontakta dem och hör om de är intresserade.

Råd om försäljning 5: Testa och sälj i befintliga kanaler

Ett förslag skulle kunna vara att lägga upp några av dina produkter på Blocket, Ebay eller Tradera. Kanske finns det liknande säljkanaler i just din bransch? Det här kan vara ett sätt att kicka igång försäljningen och få folk att hitta till din hemsida.

Vill du också skapa en säljande hemsida? Testa kostnadsfritt i 30 dagar här.

Råd om försäljning 6: Utbilda dig inom försäljning

För många småföretagare är själva säljet kanske inte den roligaste delen av jobbet men eftersom man i många fall är ensam i bolaget så faller den biten på dig själv, hur du än vrider och vänder på det. För att du ska få en bra start och känna dig tryggare är ett alternativ att hitta en utbildning inom försäljning! På så vis kan du få nya kunskaper och en bättre kundförståelse. Alternativet är att anställa någon som är duktig på att sälja!

Johanna tipsar: Att anställa en säljare kan låta dyrt men det finns andra ersättningsalternativ än traditionell månadslön. Exempelvis kan personen i fråga få en mindre provision på varje såld vara. Eller så kan du locka med lön när säljaren dragit in X antal kunder eller sålda produkter. Fundera över vad som skulle vara rimligt och se om du kan få någon duktig säljare på kroken!

Råd om försäljning 7: Skapa och sprid videos

Filma dina varor eller tjänster och visa hur bra, smarta eller attraktiva de är. Lyft tips och trix och dela med dig av dina egna erfarenheter. Filmer delas gärna i sociala medier och gör att kännedomen om dina produkter enklare tar fart.

Råd om försäljning 8: Be din leverantörer att promota dig

Kanske kan dina leverantörer skriva om dig i sina återförsäljarlistor eller berätta om ditt företag i sina nätverk och sociala medier?

Råd om försäljning 9: Dra nytta av andras framgång

Leta upp personer som är experter eller trendsättare i din bransch eller varför inte någon känd och relevant bloggare. Kontakta dem och skicka sedan över några varuprover eller låt dem prova dina tjänster i utbyte mot att de skriver/pratar om dem i fall de har en positiv upplevelse.Du kan också be någon av dessa att erbjuda en rabattkod i sina kanaler för att få in fler kunder. Oftast måste du då betala en mindre peng till bloggaren som promotar dina produkter.

Råd om försäljning 10: Annonser i sociala nätverk

För att nå ut till fler på kort tid kan du annonsera i de sociala nätverk du är aktiv i, till exempel Twitter eller Facebook. Här kan du exempelvis lyfta goda kundexempel eller bilder som visar hur nöjda dina kunder är. Att lägga ut filmer där du demonstrerar dina produkter är också populärt!

Johanna tipsar: Tänk på att du kan välja att rikta dina annonser mot en specifik målgrupp. Var tror du dina potentiella kunder finns? Marknadsför dig sedan mot just denna grupp. Det kan också vara nyttigt att prova nya målgrupper för att se vilket resultat det ger.

Råd om försäljning 11: Skilj på användare och köpare

Tänk igenom vilka som kommer att använda din vara eller tjänst och fundera sedan över vem det är som köper (betalar) och se till att du säljer in dina produkter till båda grupperna! Om du exempelvis säljer leksaker är det viktigt att både barnen och föräldrarna ser värdet i din vara.

Råd om försäljning 12: Se till att du finns med i sökmotorerna

På din hemsida kan du optimera dina texter och rubriker så att sökmotorer som Google lättare hittar dig. Vilka nyckelord i din verksamhet är viktigast att lyfta och vad söker dina potentiella kunder på?

Johanna tipsar: Säljer du glasögon så får du tänka på att det som är “glasögon” för dig kanske är “brillor”, “bågar” eller “glajjor” för någon av dina kunder. Fundera på vilka synonymer som finns för dina produkter och vilka beskrivande ord som vanligen används till exempel: snygga brillor, trendiga glasögon och så vidare. Har du din hemsida hos Hemsida24 har du också tillgång till den här smarta checklistan som hjälper dig med sökmotoroptimering!

Råd om försäljning 13: Börja sälja direkt när bolaget är startat!

Många påstår att du ska vänta in i det sista innan du börjar sälja. Jag säger det motsatta. Börja att prata om din produkt direkt och vilka behov eller önskningar den uppfyller. När du sedan släpper produkten finns redan ett intresse!

Råd om försäljning 14: Prata med dina kunder

Träffa kunder eller potentiella kunder och bygg relationer. Ett bra sätt att förstå dina kunder bättre och få reda på hur du ska nå ut till fler är att faktiskt prata med dina dem. Gå ut på stan, ställ frågor, var nyfiken och dra lärdomar. Kanske inser du saker som hjälper dig att sälja bättre!

Klicka här för att läsa de sista 10 tipsen om försäljning!

Vi rekommenderar också följande:

Vill du också skapa en säljande hemsida? Testa kostnadsfritt i 30 dagar här.

Så här gör du för att få fler besökare till din hemsida

Så här lyckas du också med Google AdWords

// Johanna Bohlin
Kommunikationsansvarig på Hemsida24Ledarskap & Styrelse
9 smarta sätt att få företaget att växa
Försäljning & Lönsamhet
8 enkla sätt att öka försäljningen
Ledarskap & Styrelse
Företagets platåer – och vägen därifrån