BETA

21 tips som gör dig till en fantastisk säljare

3 juni, 2015

Kanske trodde du att en bra säljare är något man föds till? Det är fel! Visst, kanske du växer upp och utvecklar vissa egenskaper som ger dig fördelar som säljare men du och jag kan utan problem träna upp samma egenskaper som gör oss till minst lika bra säljare. Här läser du hur!

Ja, så vilka är då dessa fantastiska egenskaper som du behöver som säljare? Javisst är det bra att alltid ha ett leende på läpparna, vara tydlig och inte för “på”. En av de saker som är absolut viktigast är att du förstår dina kunder, och för att förstå dem måste du lyssna på dem.

Här kommer 21 tips som kommer att göra dig till en stjärnsäljare!

Tänk på att tipsen nedan fungerar såväl online som offline.

Råd 1 för säljare: Lyssna.

Att lyssna är en av de viktigaste bitarna som skapar en bra säljare. Det är genom att lyssna som du får förståelse för och lär känna dina kunder. Fånga upp deras problem eller behov och berätta sen hur din tjänst eller produkt kan hjälpa dem.

Tänk på! Att det inte räcker med att lyssna du måste också höra vad kunden säger!

Råd 2 för säljare: Lär känna dina kunder.

Om du har en bra uppfattning om vilka dina kunder är och vet hur snacket går och vad som är trendigt eller helt omodernt, så gör det att kunden känner ingen sig och får förtroende för dig och det du säger. Ditt mål är att få dina kunder att känna sig viktiga. Visa att du har koll och är intresserad!

Råd 3 för säljare: Spela in dina första säljsamtal.

Lyssna igenom dina säljsamtal för att upptäcka vilka genialiska argument du har och vilka tabbar du gör. Skriv upp vad som är bra och vad du bör förbättra, sedan får du träna och träna! Givetvis ska det inte låta inövat men träna gärna in dina starkaste säljargument så att de sitter.

Råd 4 för säljare: Vad gör andra säljare som är bra?

När du är ute på stan eller i en köpsituation där det är du som är kunden; studera gärna vad säljare du möter gör och säger – vad är bra och vad är mindre bra. Ställ gärna lite jobbiga frågor och se hur de hanterar dem och dra lärdom av detta.

Råd 5 för säljare: Arbeta med kundreferenser!

Många av dina potentiella kunder kommer inte att svälja det du säger eftersom du är just en säljare. De vet att ditt arbete är att sälja. Ett bra sätt att skapa förtroende är därför att lyfta andra kunders omdömen. Exempelvis “Jag hade faktiskt en kund som sa precis samma som du men efter att hon testade vår nya …”

Vill du också skapa en säljande hemsida med säljande referenser? Testa kostnadsfritt i 30 dagar här.

Råd 6 för säljare: Pränta in svaren på de vanligaste frågorna.

Fundera på eller skriv upp de vanligaste frågorna och de egenskaperna hos din vara eller tjänst som du tror kunden skulle kunna kritisera eller ha funderingar kring. Tänk igenom dina argument och ta fram ödmjuka svar som lyfter din produkt.

Råd 7 för säljare: Glöm inte hjärtat!

Dina kunder eller potentiella kunder har redan listat ut att du vill sälja. För att övertyga dem behöver du prata från hjärtat och var ärlig. Det är bättre att svara; “Nej tyvärr så har vi inte den funktionen, men däremot …” istället för att ignorera frågan och byta samtalsämne. “Klickar” du med dina  kunder och de tror på dig är chansen större att de faktiskt handlar.

Råd 8 för säljare: Var expert på dina produkter.

Oavsett om du erbjuder varor eller tjänster ska du kunna dem innan och utan. Ta reda på allt som finns att veta och se till att vara beredd med svaren. Studera även vad konkurrenterna erbjuder och vad som skiljer er åt.

Råd 9 för säljare: Vad är nyttan för din kund?

Vad tjänar/sparar din kund på att använda dina produkter? Sparar de tid eller pengar, vinner de nya kunskaper som kommer att göra dem till bättre människor eller vad exakt är det som gör att de borde investera i din produkt? Använd det i din kommunikation.

Råd 10 för säljare: Var övertygande!

Att vara övertygande handlar inte om att tjata sig till de svar man vill ha utan det handlar om att vara påläst och veta vad man pratar om.

Råd 11 för säljare: Häng med vad gäller förändringar på marknaden.

Precis som marknaden och produkterna utvecklas måste även du utvecklas. Var uppdaterad och ta reda på vad som händer i omvärlden så att både du och dina produkter kan växa!

Råd 12 för säljare: Definiera dina olika typkunder.

Oftast har man några “typiska” kunder. Det kan vara den skeptiske, den som inte låter sig luras, den praktiske och så vidare. Tänk igenom vilken presentation du bör använda i mötet med de olika kunderna. När du sedan träffar din kund har du olika argument beroende på vilken “kategori” de tillhör.

Råd 13 för säljare: Visa att du brinner för dina produkter!

Vi har alla stött på säljaren som uppträder som att de önskar att de var någon annanstans. Tänk på att din entusiasm lyser igenom. “Det hjärtat är fullt av talar munnen”. Om du inte tror på din produkt kommer kunderna inte heller att göra det.

Råd 14 för säljare: Var närvarande.

när du pratar med en potentiell kund, ägna honom eller henne all din uppmärksamhet. Stå inte och prata med andra kunder, kompisar eller kolleger samtidigt, och håll inte på med annat. Kommer det en annan person och vill ha hjälp samtidigt som du är engagerad med en kund, bemöt nykomligen trevlig och be om att få återkomma.

Läs de sista 7 tipsen som gör dig till en fantastisk säljare här

Vi rekommenderar också följande:

Vill du också skapa en säljande hemsida? Testa kostnadsfritt i 30 dagar här.

Så här gör du för att få fler besökare till din hemsida

Så här lyckas du också med Google AdWords

// Johanna Bohlin
Kommunikationsansvarig på Hemsida24Ledarskap & Styrelse
9 smarta sätt att få företaget att växa
Försäljning & Lönsamhet
8 enkla sätt att öka försäljningen
Ledarskap & Styrelse
Företagets platåer – och vägen därifrån