Så sänker du företagets kostnader radikalt i Corona-krisen

19 mars, 2020

Bokföra kostnader innan företagsstart

Hur sänker jag företagets kostnader snabbt? Vi hjälper dig, och har tagit fram nio sätt att minska kostnaderna radikalt i spåren av Corona-krisen.

Obs! Tänk på att dina sänka kostnader betyder sänkta intäkter för någon annan. När du har möjlighet, försök se till att det inte drabbar någon annan småföretagare. Vi klarar krisen bäst om vi hjälper varandra!

Steg 1: Planera för det värsta, sikta på det bästa

De flesta små företag har ingen plan för kristider. Nu är krisen här, och du måste börja med att skapa kontroll. Gör en extremt noggrann likviditetsbudget för de kommande månaderna. Glöm inte att räkna in skatter. Gör likviditetsbudgeten i tre olika varianter – worst case, troligt case, best case.

Lär dig här: Så gör du en likviditetsbudget för ditt företag

Tips! Få de senaste uppdateringarna om Corona för företagare + inspiration som får ditt företag att lyckas bättre. Gör som 1 000-tals företagare, följ Mitt Företag på Facebook.

Steg 2: Undersök vilka ”åtgärder från staten” ditt företag kan använda

Staten har skapat tre reformer som kan hjälpa oss företagare. Dessa är:

Korttidspermittering

Den kanske viktigaste reformen är “korttidspermittering”, där anställda kan gå ned i arbetstid med i princip bibehållen lön. Staten skjuter in de extra pengarna.

Staten står för sjuklönekostnaderna för anställda i två månader

Den andra reformen är att staten under de kommande två månaderna står för sjuklönekostnaderna för anställda.

Företag kan skjuta på skatteinbetalningarna

De tredje steget är att svenska företag kan skjuta på skatteinbetalningar. Förslaget kommer att börja gälla den 7 april, men kan tillämpas retroaktivt från och med den 1 januari i år. Det innebär att företag kan få tillbaka redan inbetalad skatt, en skattekredit.

Läs mer här: Vi förklarar regeringens Coronapaket för företagare – här är allt du behöver veta 

Steg 3: Inför en kostnadspolicy

Se till att sätta en tydlig policy för företagets kostnader. Det går inte, och är inte ekonomiskt försvarbart, att analysera kostnader varje gång de dyker upp. Sätt istället principer för vad som gäller vid olika typer av kostnader – ”vi annonserar inte i den typen av tidningar” till exempel.

Just nu rekommenderar vi att ta bort alla kostnader som inte direkt skapar intäkter.

Steg 4: Går det att sänka hyran tillfälligt?

Prata med din hyresvärd och var extremt tydlig med er situation. Är det kris så är det. De kommer att vilja ha er kvar som hyresgäst, så fråga om ni kan få sänkt hyra tillfälligt? Eller kanske betala lite mindre nu och lite mer i höst? Förmodligen tycker hyresvärden att det är bättre än att ni måste säga upp ert avtal.

Steg 5: Gör samma sak med andra leverantörer

Om det krisar – slå en signal till alla dina leverantörer. Säg som det är är – alla har förståelse just nu och ingen vill ha uppsägningar. Kan du skjuta på betalningen? Betala lite nu och mer senare?

Steg 6: Förhandla om amorteringsfrihet

För dina företagslån – fråga banken om du kan få tillfällig amorteringsfrihet. De flesta banker har öppnat för detta i spåren av Coronakrisen.

Gör samma sak privat om du behöver – se om du kan få amorteringsfritt på dina bolån.

Steg 7: Ändra preliminärskatten

Om du har enskild firma och förväntar dig lägre intäkter, se till att gå in på Skatteverket och ansök om att sänka din preliminärskatt. Det gör du här.

Steg 8: Prata med dina anställda, och försök hitta lösningar tillsammans

Alla förstår situationen, ingen vill bli av med jobbet. Prata ihop er. Kan någon gå ned 20 %? Är någon villig att minska lönen nu och få mer sen? Kan någon tänka sig att avstå lön en period i utbyte mot personaloptioner eller delägarskap?

Steg 9: Säg upp alla abonnemang

Om leverantörerna inte går med på att du pausar betalningarna – säg upp det du måste säga upp. Allt som inte direkt skapar intäkter, till exempel.

Så här hjälper vi dig att klara Corona-krisen – våra bästa guider och lösningar

Hitta nya kunder i Corona-krisen: I den Facebook-gruppen ”Välj en småföretagare” kan du hitta nya kunder i Coronakrisen

Läs: Vi förklarar regeringens Coronapaket för företagare – här är allt du behöver veta 

Läs: Så räddar du ditt företag från Coronaviruset – 12 avgörande steg

Få politikerna att förstå: Berätta för politikerna hur ditt företag påverkas av Corona-viruset, och vad du tycker ”att staten borde göra” i den här Facebook-tråden
Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Miljonärsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och nya coronastöd – här är nyheterna
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Våra bästa guider för att överleva corona som företag