Så får du kontroll över företagets ekonomi

23 augusti, 2019

Företagets ekonomi

Ibland kan ekonomi och budgetering verka krångligt, men genom att sätta upp rätt process en gång för alla sparar du många sköna timmar. Så här kan du gå tillväga för att få superkoll på företagets ekonomi.

Börja med en nulägesanalys

Första steget för att få kontroll är att undersöka hur ditt företag mår idag. Förvånansvärt många företagare vet inte hur mycket de behöver sälja varje månad för att företaget ska bli lönsamt. Att känna till nuläget är ett måste för att kunna vidta åtgärder, ändra det som inte fungerar och maximera det som fungerar bra. Hur mycket har du sålt för den här månaden? Är det ett bättre eller sämre än föregående månad? Är det ett bra eller dåligt resultat?

Skapa och följ upp en budget

Budgeten är ett bra verktyg för att få överblick och kunna beräkna framtida intäkter och kostnader. Med en budget blir du genast mer insatt i företagets ekonomi, mer kostnadseffektiv och bättre på att styra företaget. I budgeten kan du exempelvis se vilka intäkter du förväntas ha varje månad, vilka rörliga kostnader som följer försäljningen och hur de fasta kostnaderna ser ut. Se inte budgeten som ett statiskt dokument utan använd det mer som en prognos som hela tiden uppdateras. Glöm inte att följa upp siffrorna, för varje gång du gör det blir du mer träffsäker i dina förutsägelser.

Missa inte: Så gör du en smart resultatbudget.

Fakturera direkt

Ha som grundregel att alltid fakturera så fort som möjligt. Använd ett smidigt sätt att fakturera, exempelvis via ditt bokföringsprogram, ha korta betalningstider, skicka påminnelser direkt vid sen betalning och förhandla fram att du får fakturera innan leverans. På så sätt får du ett jämnt kassaflöde och bra likviditet hela året.

Sätt mål

Utan mål är det svårt att veta vart företaget ska, eller hur mycket pengar du behöver dra in för att få ta ut den avkastning du önskar. Det finns mängder av studier som visar att företag som sätter mål är mer benägna att uppnå goda resultat, än de som inte har mål. Sätt försäljningsmål månadsvis och håll koll på hur mycket du behöver tjäna varje dag för att nå dina mål.

Följ upp och agera

Med tydliga mål blir det lättare att se när något inte går enligt plan. Därför bör du analysera säljresultatet ofta (helst varje dag) och inte bara i slutet av månaden. Då har du större chans att hitta felen, åtgärda dem och vända allt på rätt spår igen. Vänta inte till slutet av månaden – agera direkt!

Minska kostnaderna

Det lättaste sättet att förbättra ekonomin är att dra ner på kostnaderna. Har du koll på företagets samtliga utgifter idag? Om inte, se till att skaffa dig järnkoll. Bara genom att vara medveten kommer du blir mer motiverad att hitta de lönsammaste lösningarna. Och det finns massor du kan göra, se vår lista på sidan

Ha allt i molnet

Skaffa ett affärssystem som ligger i molnet. Då kan du alltid logga in och får koll var du än befinner dig. Det finns även bra system för kvittohantering (till exempel Skovik) som hjälper dig att organisera kvitton, logga körjournal etcetera. Alla dessa program kommer garanterat att minska din administrativa tid och underlätta allt pappersarbete.

Läs också: Bokföring i företaget – Steg för steg.

Skaffa rätt rutiner från början

Ett av de största misstagen företagare gör är att inte ha kontroll från början. Du kanske anser att företaget är så pass litet att du inte behöver lägga så stort fokus vid ekonomi – men att göra rätt från början är den rätta strategin. Se till att sätta bra rutiner direkt och du kommer garanterat att undvika onödiga straffavgifter, rän- tor, förseningsavgifter och en massa huvudvärk.

Hur gör du för att ha koll på företagets ekonomi? Kommentera och dela gärna med dig här nedan.