Lön eller utdelning? Rätt sätt att få ut pengar ur företaget

16 september, 2015

Lön eller utdelning

Lön, utdelning, ränta eller eget uttag – det finns många olika sätt att ta ut pengar ur företaget. Vi reder ut begreppen och förklarar för- och nackdelarna.

Eget uttag i enskild firma

Eftersom den enskilda näringsidkaren inte är anställd i företaget kallas det eget uttag. Därmed är inte uttagen någon lönekostnad utan ska redovisas som egna uttag ur verksamheten. Du beskattas inte för dina uttag utan för företagets resultat. Hur mycket du får ta ut som ”uttag” räknas fram efter du har dragit bort alla kostnader, skatt och egenaavgifter.

Ta ut lön i aktiebolag

I ett aktiebolag kan du välja fördelning mellan lön och utdelning – det finns för- och nackdelar med båda. Om du väljer att ta ut lön betalar ditt företag sociala avgifter och inkomstskatt för dig som för vilken anställd som helst. Smarta företagare brukar åtminstone ta ut lön upp till brytpunkten för full pension.

Läs också: Så pensionssparar du rätt som företagare.

Lön mer än bara pengar

Men stirra dig inte blind på pengarna du får i plånboken. Tänk på att din lönenivå även påverkar ditt skyddsnät i form av pension och försäkringskassa, vilket är viktigt om du till exempel ska gå på föräldraledighet. Se också till att utnyttja alla skattefria förmåner som finns för anställda.

Missa inte: 7 sätt att tjäna extra pengar som företagare.

Utdelning i aktiebolag

Utdelning är inte avdragsgill för företaget. Det är du som privatperson som skattar för utdelningen i din deklaration. Upp till en viss schablonsumma (som skiljer sig från år till år) är det väldigt fördelaktigt att ta utdelning jämfört med lön. Se skatteverket.se för årets summa (2015 är den 156 475 kr).

Utdelningsutrymmet kan öka och påverkas av företagets totala lönesumma (genom de så kallade 3:12-reglerna). Här är det läge att rådgöra med en revisor som snabbt ser vad som är mest fördelaktigt i ditt företag.

En enkel strategi

Om du vill göra det enkelt för dig kan du använda följande strategi för att få bra privatekonomisk avkastning från ditt bolag. Börja med att ta ut lön upp till brytpunkten, så att du får alla pensionsförmåner etcetera. Ta sedan lågbeskattad utdelning i så hög grad som möjligt (bolla med din revisor hur mycket det kan vara).

Båda strategierna förutsätter förstås att det finns tillräckligt mycket pengar i företaget. Ett annat sätt att få ut kapital ur bolaget (på ett billigt sätt) är att ta ut ränta på de lån du privat har gett till företaget. Detta förutsätter att företaget är i behov av pengarna. Var dock försiktig med att sätta en för hög räntesats.

 

Tar du ut lön från ditt företag? Hur har du valt att göra? Kommenterat och dela gärna med dig här nedan.