Hur fungerar kompanjonavtal och kompanjonförsäkring?

27 januari, 2015

Kompanjonavtal och kompanjonförsäkring

Affärsrisken är en del av företagandet, men det finns onödiga och dolda risker som du både bör och kan undvika. Så här kan du tänka kring kompanjonavtal och kompanjonförsäkring, som ofta besparar företaget stora och onödiga kostnader.

Så undviker du onödiga risker i ditt företag

Risk kan och ska man ta när man är medveten om den och när det går att tjäna pengar på den. Omvänt ska man inte göra det om det inte går att tjäna pengar på den, då är risken bara onödig. Omedvetna risker kan finnas i olika skepnader, och är ofta kopplade till delägarskap och VD-skapet. Ett delägarskap kan lösa många problem, inte minst ekonomiska och ansvarsmässiga. Samtidigt ställer delägarskapet stora krav på er – till exempel behöver ni reda ut hur ni ska hantera själva ägandet av företaget. Vad gäller till exempel om någon av er missköter sig? Vill dra sig ur? Blir sjuk – eller dör?

Utan ordentligt upprättade kompanjonavtal – och någon typ av ekonomiskt skyddsnät – kan följderna för företaget och övriga delägare bli ödesdigert. Rådet är: skilj på ägande och anställning, upprätta ett ordentligt kompanjonavtal och ge er ekonomiska skyddsnät som kan finansiera händelser i kompanjonavtalet.

En kompanjonförsäkring ger ekonomiskt skydd

I ett bolag med flera ägare kan det uppstå stora problem om en av delägarna blir långvarigt sjuk eller avlider. Ett sätt att skydda sig mot detta är att teckna en kompanjonförsäkring. Den ger företaget eller övriga delägare en ersättning som anpassas till värdet av den sjukes/avlidnes del i företaget. Beloppet kan till exempel användas till att lösa ut den avlidnes arvingar, som ju faktiskt ärver ägarskap i företaget!

 




Skatter & Avgifter
Skattefria förmåner – Försäkringar, sjukvård och hälsa