Expertens bästa knep: Så här hanterar du en bluffaktura

11 december, 2015

Redovisningsbyrå och Avdrag för företags deklaration

Från minsta lilla enskilda firma till börsens största bolag, alla utsätts vi för lycksökare som skickar ut bluffakturor. Läs mer om hur de bäst hanteras.

Emellanåt händer det att företaget får en faktura på en tjänst man inte beställt, en så kallad bluffaktura. Det kan vara obehagligt eller ibland skrattretande, men oavsett känslorna de väcker är det viktigt att inte bara slänga dem i papperskorgen.

Vissa fakturor är den mildare sortens bluffaktura där det i det finstilta står att du fått ett erbjudande, men det gigantiska inbetalningskortet får mottagaren att tro att inbetalningen är försenad eller att varan är beställd av någon annan på kontoret. Andra är oerhört avancerade där man strax efter att en ny chef tillträtt hävdar att en tjänst köpts och levererats till tidigare chef. Ytterligare en sorts bluffaktura påstår att en tjänst beställts som är skyhögt över marknadspriset alternativt att deras logotyp och firmanamn är nästintill identiska med en tjänst du förmodligen använder. För att nämna några. Har du oturen att få en bluffaktura, men skickligheten att genomskåda den, väntar ändå en del arbete för att bestrida fakturan.

Det är alltid rekommenderat att bestrida och anmäla bluffakturor. Så här går du tillväga:

-Betala inte fakturan.

-Du kan bestrida en faktura per brev, mail eller fax. Se till att ha leveranskvitto, dvs brev bör gå rekommenderat, mailprogrammet bör vara inställt med leveranskvitto samt skriv ut leveranskvitto från faxen.

– Ditt bestridande ska innehålla uppgift om vilken faktura det gäller, att du bestrider den och varför. Exempel: ”Bestrider betalningsansvar- ej beställt” eller ”Bestrider betalningsansvar, har inte ingått avtal”. Ditt bestridande ska vara kortfattat och relevant.

-Brev och kopia på faktura skickas till den adress som angivits på fakturan. Spara kopior på all korrespondens.

-Skriv aldrig under med din namnteckning, men uppge ditt namn, adress och kontaktuppgifter som mail och telefonnummer.

-Om du har fått en vara skickad till dig som du inte beställt är det avsändarens ansvar att betala porto eller hämta varan. Inte ditt.

-Om ärendet lämnas till inkasso måste du bestrida även inkassokravet enligt ovanstående. Skicka gärna med kopior från tidigare korrespondens. Om företaget trots ditt bestridande vill gå vidare med ärendet måste det prövas av domstol. Oseriösa företag brukar inte vilja ha en sådan prövning.

-Anmäl alltid bluffakturor till konsumentverket. Vid tvist kan du även vända dig till allmänna reklamationsverket.

På senare tid har det cirkulerat historier i sociala medier om lustiga sätt att använda bluffakturornas föradresserade svarskuvert. Vi rekommenderar dock ovanstående tillvägagångssätt. Lycka till!

Läs gärna: Möte nu igen…? Några konkreta tips för att skapa möten som ger resultat!

 

Hur kan Content Marketing gynna mig som småföretagare?
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Så undviker du nätbedrägerier – 10 enkla steg
Skatter & Avgifter
Foto av: Nissan Leaf
Tjänstebil eller privatbil – vad är mest lönsamt?