Så undviker du nätbedrägerier – 10 enkla steg

3 december, 2020

Nätbedrägerier
Foto av: AdobeStock

Nätbedrägerierna ökar och många företagare drabbas. Här är listan på 10 saker du kan göra idag för att minska risken avsevärt för att du och ditt företag drabbas. Och det tar mindre än en timme!

Att driva företag är inte riskfritt. Inte livet så som sådant heller, som du säkert märkt. Idag är en av de största riskerna att bli utsatt för olika typer av nätbedrägerier. Runt hälften av alla småföretagare har drabbats, så du bör ta detta på största allvar och göra vad du kan för att undvika problem.

Det tänkte vi hjälpa dig med i den här guiden. Vi går igenom vad du kan göra för att:

  • undvika att få ditt eller företagets konto tömt
  • undvika att få din identitet stulen
  • undvika att bli krävd på lösensumma för att få tillbaka stulna datafiler
  • undvika intrång på dina konton

Under coronapandemin har vi blivit mer och mer digitala, men de flesta av oss har inte ökat vår IT-säkerhet. Låt oss gå igenom några vanliga nätbedrägerier och hur du kan undvika dem.

Läs också: Så här undviker du ID-kapning (51 % av Sveriges småföretag drabbas!)

Nätfiske – ett vanligt nätbedrägeri

Nätfiske (phising) är ett vanligt nätbedrägeri och går ut på att en bedragare via mail, sms eller sociala medier vill få dig att klicka på en viss länk. Idag ser avsändaren ofta väldigt trovärdig ut och det kan se ut som om en bank, myndighet eller företag har skickat länken.

När du väl har klickat på länken kan bedragaren skada din enhet med skadlig kod och ”fiska” efter personlig information som lösenord, bankuppgifter eller kortnummer.

Vad är bedragarna vid nätbedrägerier ute efter?

Låt oss först fördjupa oss i vad bedragarna är ute efter.

Tillgång till datorer och smartphones

När du klickar på en olämplig länk kan bedragaren ta kontroll över din dator och se vad du skriver på ditt tangentbord. I många fall kan bedragaren också ta kontroll över din kamera (var inte säker på att den inte är igång även om den inte lyser!). Det är också en stor risk att bedragaren kommer åt dina filer, och för att du ska få tillbaka dem är det vanligt att du krävs på en lösensumma.

Kom ihåg att ett nätbedrägeri av denna typ inte bara drabbar dig. Innehållet på din dator kan vara känslig för familj och medarbetare, och fel spridning kan drabba många i din närhet.

Användarnamn och lösenord

En av de mest känsliga uppgifterna ett nätbedrägeri kan komma åt är dina användarnamn och lösenord. Med dessa uppgifter kan bedragaren göra köp eller kreditansökningar i ditt namn, och det tar ofta lång tid innan du märker något.

Du får också problem om bedragaren kommer över dina uppgifter till sociala medier, till exempel Facebook. På Facebook litar vi på att informationen kommer från avsändaren, och en bedragare kan lätt lura dina vänner.

Kom ihåg att stulna uppgifter inte bara kan användas en gång. Många bedragare säljer uppgifterna vidare och hamnar de på svarta marknaden kan du får fler problem.

Kort- och betalningsinformation

Ge aldrig ut kort- eller betalningsinformation via telefon. Banker etc skulle aldrig fråga efter detta! Du har visserligen ett visst skydd eftersom kortföretagen är ganska duktiga på att täcka kortbedrägerier, men i vissa fall kan du själv bli betalningsskyldig.

BankID-bedrägerier – en nyhet bland nätbedrägerier

Här måste du vara extremt försiktig eftersom BankID-bedrägerier ökar snabbt. Ett vanligt exempel är att någon ringer från din bank och ber dig logga in med BankID. Om du gör som personen säger, ger du den tillgång till ditt konto!

Och när personen väl har tillgång till ditt konto kan bedragaren beställa ett nytt Bank-ID och eller föra över pengar och den får dig att använda bank_ID en andra gång.

Så om du får ett samtal från banken om att uppge bank_ID, var extremt försiktig. Be om att få motringa banken innan du ger ut uppgifter, och motring bara på deras officiella nummer.

Om du utsätts för bank-ID-bedrägerier har du tyvärr dåligt med skydd eftersom du anses ha varit oaktsam. Det kan bli dyrt för både dig och företaget!

Vilka nätbedrägerier utsätts företag för?

Du har säkert märkt att ditt företag hanterar allt mer digital information för varje dag som går. Det ökar också risken för nätbedrägerier.

Exempel: Du är slarvig med ditt lösenord och någon kommer åt din mail. Bedragaren kan då enkelt skicka ut ett mail som ”kommer från företagsledaren”, till exempel till redovisningsbyrån. I mailet kanske bedragaren ber redovisningsbyrån at föra över pengar till ett visst konto, spm förstås är bedragarens. På sama sätt kan de begära att en falsk faktura betalas.

Sätt upp standarder för att undvika denna typ av bedrägerier. Ha attestfunktioner på såväl bank som i redovisningsprogram. Tillåt aldrig att redovisningsfirman godkänner ovanliga utbetalningar innan de pratat med dig i telefon etc.

Läs också: Hur undviker jag betalningsanmärkning, inkasso och Kronofogden?

Så undviker du att bli lurad av nätbedrägerier

Så vad kan du göra mer för att undvika att bli lurad av nätbedrägerier. Här är några smarta exempel du kan göra på under en timme.

Tvåfaktorsautentisering

På alla konton och medlemskap som innehåller känsliga uppgifter (alla!), se till att aktivera tvåfaktors-autentisering. Det innebär dels att det blir svårare för bedragare att komma in på dina konton, och dels att du kan komma åt kontot igen om någon annan lyckats ta sig in på det.

Undersök länkar noga

Är det en riktig länk eller ett försök till nätbedrägeri? Håll muspekaren över länken för att se information om den och des avsändare. Jär kan du i vissa fall avslöja ”bedragarlänkar”.

Olika lösenord för olika konton

Ett lösenord till ett konto, så bör du alltid tänka. Ha aldrig samma lösenord på olika ställen

Byt lösenord ofta

Planera in en dag i kvartalet som är din säkerhetsdag. På denna dag uppdaterar du dina lösenord på alla konton du har.

Ha smarta lösenord för att slippa nätbedrägerier

Ett bra sätt är att ladda ner en lösenordshanterare eller använda den som finns i till exempel en Mac-dator. Det gör det enklare att ändra lösenord ofta och att du inte behöver komma ihåg dem. Du får också säkrare lösenord.

Om du vill välja lösenord själv, se till att det är långa och innehåller olika typer av tecken.

Motring alltid uppringaren om du är osäker

Om du känner misstänksamhet mot den som ringer, be om att få motringa på det officiella numret. Detta gäller till exempel samtal från banken, myndigheter och polisen. Detta är ett enkelt sätt att undvika nätbedrägerier.

Skaffa ID-skydd (du kan få det kostnadsfritt)

Ett enkelt sätt att undvika det vanliga nätbedrägeriet ”ID-kapning” är att skaffa ID-skydd. Om du blir Premium-medlem på vår systersajt driva-eget.se ingår ID-skydd för 3 personer. Det rekommenderar vi varmt, värdet av ID-skyddet per månad är mer än vad medlemskapet kostar.

Här kan du bli medlem på Driva Eget Premium och få kostnadsfritt ID-skydd för 3 personer