Experten: Så skyddar du dig mot bedrägerier

11 december, 2015

Bokslut och Årsredovisning

Bedrägerier ökar lavinartat. Vad kan jag som företagare göra för att skydda mig? 

Bedrägeribrott är tre gånger så vanliga idag som för tio år sedan, och bedragarna hittar ständigt nya sätt att lura företagare. Nedan följer några tips på vad du ska vara uppmärksam på och hur du kan skydda dig från internetbedrägerier.

Första vågen av mailbedrägerier var relativt lätta att genomskåda, ofta undermåligt språk med uppenbart bedrägliga uppmaningar, tvivelaktiga länkar och massutskick som fångades upp av spamfilter. Tyvärr har metoderna slipats och allt fler anmälningar om bedrägeribrott når polisen.

Falska mail cirkulerar året om och är särskilt frekventa när bedragarna antar att företagare är extra stressade. Gärna kring deklarationsdags eller under juletider. Bedragarna är numera skickliga på att kopiera myndigheters språk och grafiska profil, de adderar handläggarnamn och imiterar avsändaradresser så att det otränade ögat ska tycka allt är i sin ordning.

Skatteverket varnar till exempel för mail från skatteverket.net som innehåller en zip-fil mottagaren uppmanas att öppna för att lämna kompletteringar till deklarationen. En tumregel är att banker, myndigheter och andra seriösa företag aldrig skickar ut mail eller SMS för att samla in dina kontouppgifter. Får du ett mail du är osäker kring bör du kontakta påstådd avsändare via telefon för att verifiera äktheten.

Inser du för sent att du gått i fällan och blivit utsatt för bedrägerier ska du polisanmäla och informera din bank. Andra skyddsåtgärder är:

-Dubbelkolla avsändaradress och om det finns en annan reply to-adress.

-Var uppmärksam på stavfel, grammatiska fel och särskrivningar.

-Håll muspekaren stilla över länkar i mailet så ser du vart de leder, se om något avviker från ordinarie webadress.

-Lämna aldrig ut några personliga uppgifter, lösenord eller kontouppgifter annat än via den regelrätta hemsidan där du alltid annars loggar in.

-Svara inte på mailet.

-Klicka inte på länkar.

-Öppna inte bilagor.

-Om någon mailar dig och ber dig att göra en investering eller vara mellanhand i en penningtransaktion bör du vara extra misstänksam, särskilt om rådgivaren, det du ombeds investera i och betalningsmottagaren finns i olika länder. Fundera över varför de hör av sig till just dig.

Använd sunt förnuft och var på din vakt. Lycka till!

Har du varit med om ett bedrägeri? Dela gärna med dig av dina erfarenheter och lösningar i kommentarsfältet!

Läs gärna: Expertens bästa knep: Så hanterar du en bluffaktura.




Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Så undviker du nätbedrägerier – 10 enkla steg
Skatter & Avgifter
Foto av: Nissan Leaf
Tjänstebil eller privatbil – vad är mest lönsamt?