BETA

Vilken nivå av medvetande spelar du livet på?

11 januari, 2019

Richard Branson citat om framgång

Din personliga utveckling består av tre faser. Göra. Tänka. Vara. Alla är rätt, men alla leder inte till den högsta medvetandenivån. Vilken nivå spelar du ditt liv på?

Jag vaknar upp den här morgonen och känner en enorm tacksamhet över var jag är i livet. Tänk att få möjligheten att styra tid och rum. Att göra det jag vill. När jag vill. Det är ett oerhört privilegierat liv. Jag är så tacksam över alla insikter jag fått från världens främsta tänkare under de senaste tio åren. Genom böcker. Föreläsningar. Poddar.

Och plötsligt slår det mig. Hur lyckades jag överhuvudtaget ta mig framåt för tio år sedan, utan att veta en bråkdel av det jag vet och kan idag? Helt grön, utan att ha tagit del av livets alla hemligheter.

Svaren är förstås två. Först viljan att veta mer, göra mer, uppleva mer. Och sedan, viljan att bli lite bättre varje dag.

Första nivån av personlig utveckling och medvetande – att göra

De senaste tio åren av ständiga försök att bli bättre (japanerna kallar det “kaizen”), har gett mig en avgörande insikt. Jag har opererat på tre olika nivåer sedan jag först startade min entreprenörsresa. Jag började som de flesta andra, med att göra saker. Getting things done! To do! I de flesta fall – byta tid mot pengar. Konsultuppdrag. Klassisk småföretagarstrategi.

Och där finns den första, stora fällan. Företag och människor som byter tid mot pengar kan alltid ersättas, och dina inkomster är alltid beroende av att du presterar. Och det var inte så jag ville leva mitt liv – i en förtäckt anställning med ständig prestationsjakt.

Så här jobbar vi på nivå 1: Vi är anställda eller driver små företag där vi byter vår tid mot pengar. Vi har inte system för att nå våra mål, utan förlitar oss på att “jobba hårt”. Ofta använder vi kroppen och huvudet (men inte den innovativa delen) som verktyg.

Var spenderar vi vår tid: På jobbet.

Andra nivån av personlig utveckling och medvetande – att tänka

Insikt: framgångsrika människor byter inte tid mot pengar, de bygger system som tjänar pengar åt dem och hjälper dem att nå sina mål. Och det innebär att de först måste ta sig tid att tänka ut riktigt bra system. Och det är den andra medvetandenivån i personlig utveckling – att tänka.

Och med tänka menar jag att fundera ut nya sätt att göra saker på, att lägga strategier, att ständigt utbilda sig och se nya möjligheter, att förbättra. Det var när jag tog mig upp på tänka-nivån som allt förändrades för mig. Jag slutade vara den som gjorde allt, och började skapa system för att automatisera, delegera och effektivisera.

Mina dagar gick från fullt ös medvetslös till mer harmoni och mycket bättre relationer. Jag svarade alltid när familjen eller vänner ringde. Jag blev närvarande vid middagsbordet igen. Livet blev så mycket bättre och jag började tjäna mer pengar. Helt plötsligt var mina företag värda någonting (till skillnad från när allt byggde på min tid = inte värt ett skit).

Så här jobbar vi på nivå 2: Vi driver företag som grundas på ett system och är oberoende av dig som person. På nivå 2 jobbar också en hel del anställda chefer som ägnar sin tid åt att tänka ut nya, bättre saker. Vi kan kalla det strateginivån.

Var spenderar vi vår tid: Där vi tänker bäst. Undvik gärna vanliga konferensrum för bästa resultat, konferensrum är bara ett större kontor.

Tredje nivån av personlig utveckling och medvetande – att bara vara

Att ta sig till tänkarnivån förändrade mitt liv eftersom jag fick tid över. Den tiden använde jag till att bygga ännu bättre system (jag är fortfarande ingen expert, men tillräckligt bra), och fick ännu mer tid över. Och den tiden använde jag till att försöka förstå vad nästa nivå är.

Och till sist, efter några år på “tänkarnivån” och efter massor av timmar läsandes världens bästa böcker inom personlig utveckling, insåg jag vad nästa steg är.

Att bara vara.

Första insikten: I princip alla framgångsrika människor jag möter live eller i böcker, ägnar sig åt någon form av meditation. Att bara vara. Hmm, intressant. Framgång lämnar spår. 

Andra insikten: Alla bra idéer kommer i ett tillstånd av “bara varande”. I duschen, i bilen, på promenaden, i naturen, i sängen. Aldrig på kontoret (som är byggt för att göra saker). När det undermedvetna får bubbla upp till ytan, utan att bli stört av görandet och tänkandet, då kommer guldkornen.

Fråga dig själv – hur ofta spelar du livet på den här nivån? När du medvetet tar dig tid att vara undermedveten.

Att ta sig till den tredje nivån förändrar allt – eftersom du börjar förstå att livet inte bara handlar om dig. Du blir mer jordad då du tar dig tid att vara ett med allt omkring dig. Flummigt, jag vet, men du kommer att förstå när du hamnar här. Jag har precis gjort entré i den här världen, och jag känner precis som när jag tog mig till tänkarnivån: Wow, det är ju en helt ny värld som öppnar sig!

Så här jobbar vi på nivå 3: Vi jobbar inte, vi bara är och har fullständig tilltro till att världen ger oss det vi behöver. Vi låter det undermedvetna ge oss svaren, och för det krävs att vi i perioder slutar göra och tänka.

Var spenderar vi vår tid: Var som helst, men framförallt – i oss själva.

Finns det fler nivåer av personlig utveckling?

Ingen aning. När jag var i nivå ett kände jag inte till nivå 2, och när jag var i nivå 2 kände jag inte till nivå 3. Som det gamla citatet säger: mästaren uppenbarar sig när eleven är redo.

Men det här är vad jag tror: när du har lyckats ta dig till nivå tre, kan du fritt ströva över de olika nivåerna beroende på vad du behöver just nu. Och det är först då du kan göra riktig skillnad. För dig. För din familj, För ditt företag. Och för din värld.

/Gustaf

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter
Ledarskap & Styrelse
7 framgångsrika vanor alla stjärnföretagare har
Digitalisering
Vi testar TextExpander – verktyget som skriver dina texter
Ledarskap & Styrelse
10 sätt som gör dig mer som Richard Branson