Att göra tvärtom brukar vara en utmärkt strategi

30 augusti, 2018

Öka företagets vinst

Jag använder en strategi som kallas nollbudgetering för att få pengar över till att skapa mitt drömliv. Och jag delar gärna med mig av principen som kan minska dina kostnader radikalt.

Det är så lätt att hamna i en spiral där vi gör som alla andra. Där vi tror att vissa principer är rätt, bara för att det alltid har varit så. Men världen är annorlunda nu, och nya tankar är faktiskt bättre än de gamla.

Ta delningsekonomin till exempel. Wow! Helt plötsligt kan vi skapa en standard som vi aldrig haft innan, tack vare att vi kan dela våra behov med andra. Bilen är det vanligaste exemplet. Du använder den en timme om dagen, varför ska du betala för 24?

Jag gillar att utmana kostnader i mina företag och i mitt liv. Och genom delningsekonomin kan jag minska många kostnader med 30-50 %. Andra strategier jag använder för att spara pengar och tid skriver jag om i den här guiden. Huvudprincipen: att göra tvärtom mot vad alla andra gör.

Läs här: Gör tvärtom och spara stora pengar och massor med tid

Nollbudgetering – min favoritstrategi

Förutom delningsekonomin, brukar jag använda nollbudgetering som min huvudstrategi för att spara pengar. Principen är enkel. Skriv ned alla kostnader i ditt företag eller i ditt liv. Och för varje kostnadspost – ställ frågan: hur skulle jag kunna få ner den här kostnaden till 0?

Först tänker du att det är omöjligt. Sedan börjar du fundera, kommer på idéer och helt plötsligt har du utmanat varje kostnad i grunden. Du kanske inte får ner varje kostnad till noll, men min gissning är att du kan minska varje post mes åtminstone 30 %. Och då kan du själv räkna ut vad det gör med ditt resultat. Ka-boom!

Exempel: Du har en kostnadspost för företagets bil. Den används, men oftast bara en timme på förmiddagen när ni hämtar paket på posten och handlar material. Månadskostnad: 3 000 kr.

Tänk om du istället kan dela bilen med två andra företag. Ett som behöver den på eftermiddagen, ett som behöver den på kvällen. Hux flux – kostnaden är minskad till 1 000 kr för er.

Men vi ska ju nolla budgeten? Alright, tänk helgen. Då finns det ett företag till, som mer än gärna vill ha bilen några timmar och gärna betalar 1 000 kronor/månad för det. Och så enkelt är din kostnad nere på 0.

Det här är ett tänk som är centralt för mig. Jag vill bli ekonomiskt oberoende, och det kräver att jag håller mina kostnader låga. Dessutom behöver jag pengar för att uppfylla alla mina mål i Livet på 500 dagar, och då kan jag inte ha en bil som kostar pengar i 23 timmar och bara används en.

Hur kan du nollbudgetera ditt liv, och få pengar över till ditt drömliv?

/Gustaf

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter
Försäljning & Lönsamhet
9 sätt att sänka företagets kostnader
Bloggar
Gör tvärtom – och spara massor med pengar!
Personlig utveckling
Gör tvärtom – och spara stora pengar och massor med tid