Tar du och dina anställda ut rätt lön? Räkna ut här!

14 juli, 2022

Foto av: Martin Bohm

Hur mycket lön ska jag ta ut som företagare? Vilken lön ska jag ge mina anställda? Och vilket löneprogram ska jag använda? Det och mycket mer får du svar på här.

Att sätta rätt lön både till sig själv som företagare och till anställda, kan vara svårt. Dessutom ska du följa de regler som finns för semester och andra tillägg, vilket görs bäst med ett bra löneprogram – till exempel Visma Lön Smart.

I den här guiden går vi igenom hur du kan tänka och hur du gör allting rätt kring lönen. Hinner du inte läsa allting direkt, bör du i alla fall tänka på att:

  1. För din egen lön som företagare, är det ofta smart att lägga sig på brytpunkten för statlig skatt. För 2022 är den 540 700 kronor.
  2. För anställda behöver du tänka både på vad medarbetaren behöver för att attraheras och prestera, och vad företaget klarar av. Speciellt i dessa tider är det viktigt att ha stenkoll på ekonomin, till exempel med Visma eEkonomi.
  3. Välja ett smart löneprogram som automatiserar och ser till att det blir rätt – till exempel Visma Lön Smart.

Låt oss gå igenom de viktigaste punkterna när det gäller lön i ett mindre företag. (Ps. Innan du börjar läsa – rekommenderar vi dig att spana in Löneskolan hos Visma Spcs som är helt kostnadsfri.

Vilken lön ska jag ge mig själv som företagare?

I ett aktiebolag räknas du som anställd (även om du driver det ensam) och tar ut lön precis som vilken anställd som helst.

Enligt en undersökning från Branschorganisationen Företagarna (2020) uppger drygt var tredje företagare (38 procent) att deras löneuttag påverkas mycket av hur det går för företaget.

Nästan två av tre företagare (64 procent) i undersökningen tar ut lön från aktiebolag. En fjärdedel (25 procent) tar ut överskott från enskild firma. Företagare med enskild firma har en klart lägre genomsnittlig lön. Endast nio procent har en lön som överstiger 35 000 kronor i månaden. Motsvarande siffra bland företagare med aktiebolag är 33 procent.

Var fjärde företagare (25 procent) har en lön under 15 000 kronor i månaden. Över 71 procent av företagarna har en lön under medellönen i Sverige. Endast var femte företagande kvinna (21 procent) har en lön över 35 000 kronor i månaden. Bland företagande män har 29 procent en lön över 35 000 kronor i månaden.

Psst! Är du nystartad? För att du ska få bästa starten får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering.
Se erbjudandet här!

Hur räknar jag ut min lön?

Lön tas ut från företagets vinst (de pengar som finns kvar när företagets utgifter är betalda). Om företaget har intäkter på 500 000 kronor och utgifter på 100 000 kronor har du 400 000 kronor kvar till lönekostnader och buffert för framtiden.

Lönekostnaden i ditt företag påverkas av ålder och lönens storlek.
Låt oss ta ett exempel:

Ditt aktiebolag (där du är ensam anställd) har intäkter på 500 000 kronor under året och utgifter på 100 000 kronor. Du vill spara 50 000 kronor i företaget som buffert för framtiden. Pengarna som finns kvar vill du ta ut i lön (och du är i exemplet 30 år).

Intäkter – utgifter – buffert: 500 000 – 100 000 – 50 000 = 350 000 SEK

Lönekostnaden kan då uppgå till 350 000 kronor, och det ska inkludera både din bruttolön och arbetsgivaravgiften. Eftersom du i exemplet är 30 år är arbetsgivaravgiften 31,42 procent. Vi säger också att du bor i Stockholm. Då använder vi den här formeln för att räkna ut din bruttolön.

350 000/1,3142 = 266 322 kronor

Bruttolönen blir alltså 266 322 kronor och arbetsgivaravgiften blir 83 678 kronor.

För att få fram din nettolön behöver du dra av kommunalskatten från bruttolönen. Om du tar ut en lön under brytpunkten (se nedan) får du inte statlig skatt. Den kommunala skatten i Stockholm är 29,82 procent (2022).

266 322*0,2982 = 79 417 kronor (i kommunalskatt)
266 322 – 79 417 = 186 905 kronor (i nettolön)

Du får alltså en nettolön på cirka 186 905 kronor per år (vilket blir 15 575 kronor per månad) och företagets lönekostnad är 350 000 kronor.

Ta ut en lön upp till brytpunkten om du kan

Många företagare väljer att ta ut en lön upp till brytpunkten. Då får man alla förmåner – till exempel maximal sjukdomsgrundande inkomst samt maximal allmän pension – men undviker statlig skatt. Speciellt i skakiga tider är det bättre att pengarna stannar i företaget.

För inkomståret 2022 är brytpunkten för statlig skatt 540 700 kronor. På inkomster över denna gräns betalar du statlig inkomstskatt med 20 procent. Skiktgränsen gäller den beskattningsbara förvärvsinkomsten, det vill säga den inkomst du har efter att grundavdraget har dragits bort.

Som ägare i ett fåmansaktiebolag kan du också ta ut en aktieutdelning upp till ett visst belopp (gränsbelopp) som bara beskattas med 20 procent. Genom detta sätt kan du maximera din privata ekonomi utan att höja lönen över brytpunkten för statlig skatt.

Hur fungerar det i enskild firma?

I en enskild firma gör man (istället för lön) egna uttag och betalar något som heter egenavgifter i slutet av året. Egenavgifterna i en enskild firma räknas ut på företagets vinst årsvis (medan du i ett aktiebolag betalar arbetsgivaravgifter och sociala avgifter på lönen du tar ut).

I en enskild firma betalar du inkomstskatt och egenavgifter på den skattemässiga vinsten – alltså inte på de pengar du tar ut ur företaget. På inkomster upp till brytpunkten betalar du kommunal inkomstskatt (genomsnittet i landet är ca 31,5 procent). Inkomster som överstiger brytpunkten får även en 20 procentig statlig inkomstskatt.

Förutom inkomstskatt har du med enskild firma även egen­avgifter eller löneskatt på den skattemässiga vinsten. Du som har aktiv näringsverksamhet betalar egenavgifter (se siffrorna för beskattningsåret 2021 nedan), medan du som har passiv näringsverksamhet betalar löneskatt med 24,26%.

Normal nivå = 29,26%
Födda 1937 och tidigare = 0%
Födda 1938–1954 = 10,21%
Födda 1955–1958 (vid uttag av hel ålderspension hela året) = 10,21%

Vilken lön ska jag ge mina anställda?

När det gäller lön till anställda är det fler faktorer att räkna in.

  • Vad är standard i branschen?
  • Vad får medarbetaren att känna sig nöjd och prestera maximalt?
  • Hur stor lön klarar företaget av?
  • I flera branscher, ofta med starka kopplingar till fackförbund, finns tydliga instruktioner för hur löner ska sättas och vilka minimilöner som gäller. Om du däremot ska sätta en individbaserad lön kan den baseras på:
  • Arbetsbeskrivningen (enkla eller svåra arbetsuppgifter?)
  • Kandidatens erfarenhet
  • Måluppfyllelse och prestation (speciellt vid provision)
  • Vilka övriga förmåner som ingår

Kalkylator: Här kan du räkna ut vad en anställd kostar.

Vilka program behöver jag för rätt lönehantering?

Det finns många lagar och regler att hålla koll på när det gäller lön, och det kan lätt bli fel utan rätt stöd. Därför är det bra att bygga en smart lönestruktur från början. Ett bra löneprogram (t.ex. Visma Lön Smart) hjälper dig att göra rätt och varnar om du gör fel. Vi rekommenderar dig också att läsa den här guiden med 5 anledningar till varför du inte ska betala ut lön manuellt.

Just Visma Lön Smart är anpassat för mindre företag och har funktioner som:

  • Automatisk semester- och frånvaroberäkning
  • Digitala lönebesked i appen Visma Lön Anställd eller Kivra
  • Automatisk arbetsgivardeklaration med koppling till Skatteverket
  • Välj om du eller anställda ska registrera tider och avvikelser
  • För dig som har Visma eEkonomi sköts lönerna i samma program

Ett bra löneprogram bör också kunna hantera:

  • Frånvaro vid sjukdom och vård av barn
  • Frånvaro vid semester, tjänstledighet och föräldraledighet
  • Hantering av övertider, flex och komptid
  • Utläggshantering, kvitton och reseräkningar
  • Tidrapportering (görs till exempel med Visma Tid)
  • Ha automatiserade kopplingar till företagets ekonomisystem

Med rätt program spar du tid och energi, och kan ägna mer tid åt att få ditt företag att växa. Du vill ju ställa frågan “Hur kan jag anställa fler?”, snarare än “Vad kostar en anställd?”.

Tips! Här kan du läsa mer om vad ett bra löneprogram kan innehålla.

Om Visma Spcs
Vardagen ska vara enkel och trygg. Med digitala lösningar och smidiga program får du hjälp, så att ditt företags lönehantering blir både säker, automatisk och mer lönsam. Visma Spcs gör allt för att du ska kunna fokusera på det du gör bäst – driva företaget framåt. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.




Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Tjäna pengar när du sover – här är 5 sätt
Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Så blir du rik på pengar – här är experternas bästa tips
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Räkna ut karensavdrag – så här fungerar det