4 onödiga misstag företagare gör – och hur du undviker dem

26 mars, 2019

Vissa företag lyckas, andra inte. En tillfällighet? Knappast. Duktiga företagare gör vissa saker rätt, och de som misslyckas gör många enkla fel som är enkla att undvika. Här tittar vi närmare på fyra vanliga misstag som företagare gör, och som kan få ödesdigra konsekvenser.

Slarv med marknadsföringen

Okej, läs noga för detta är viktigt. Om jag får ett utskrivet word-dokument som beskriver din produkt, eller en broschyr som du själv (eller din granne) har designat, så kommer jag omedelbart att tappa förtroendet för ditt företag. Samma sak gäller om din hemsida är gammal, har animerade giffar eller inte fungerar i mobilen. Om du känner igen dig, ta hjälp. Ditt företag är värt bättre än så.

Tycka vad man vill, ytan betyder något! Du behöver bygga ett stort förtroende i kundens första intryck, och de flesta företagare misslyckas kapitalt med det. Bara för att ditt företag är litet, kan det inte se mindre professionellt ut än ett stort och framgångsrikt.

Ta hjälp med:

– En riktigt vass grafisk profil
– En riktigt vass hemsida som konverterar kunder
– Ett riktigt vass marknadsföringsmaterial
– Riktigt snygga presentationer, visitkort etc etc

Detta är en engångskostnad. Ta den.

(Vi misstänker dock att många inte förstår vilket intryck de ger. Tänk så här: om din hemsida byggdes för mer än 5 år sedan, börja fundera på om det är dags att bygga om)

Slarv med återkopplingen

När jag startade ett av mina bolag letade vi leverantörer av olika slag, exempelvis för bokföringsprogram, redovisningsbyrå, webbyrå etc. Inom varje kategori där vi hade behov, skickade vi 5-6 förfrågningar för att få fler alternativ och offerter. Resultatet? Vi fick svar av endast 25 % av dem vi skickade till, och bara några enstaka inom 24 timmar.

Vad säger detta oss? Dels att vi såklart valde leverantör bland dem som snabbt återkopplade och visade att vi var värdefulla för dem. Dels att 75 % aldrig fick chansen att visa vad de gick för, eftersom de inte hade rutiner för snabb återkoppling. Förstår ni hur många affärer de måste missa på ett så enkelt misstag?

Tumregel: Svara på kundförfrågningar inom max 24 timmar. Är du i en bransch där beslut tas snabbare än så (exempelvis hotellbokningar), hitta en standard för direkt respons (det går att outsourca).

Slarv med medarbetarna

När du rekryterar gör du det med målet att hitta någon som kan stanna i ditt företag under många år. Men hur mycket tid lägger du på rekryteringsprocessen? Gissningsvis lika lite som andra mindre företag, där man ännu inte byggt upp processer för rekrytering.

Det brukas sägas att en felrekrytering kostar företaget mellan 500 000 och en miljon kronor. Då får det inte bli fel. Det viktigaste av allt när du anställer: säkerställ att förväntningarna är supertydliga åt båda håll. Exakt vilka förväntningar har ni på den nya medarbetaren? Och exakt vilka förväntningar har denne på er? Och matchar era värderingar till 100 %?

Slarv med likviditeten

Varför går företag under? Inte nödvändigtvis för att de går dåligt, utan snarare för att de inte kan betala räkningarna. Om du inte har en likviditetsbudget, gör en direkt. Och se till att din redovisningsbyrå skickar likviditetsrapporter varje vecka.