Lär av Marshmallow-testet – så blir du mästare på självkontroll

23 februari, 2017

Marshmallowtestet – att bemastra sjalvkontroll

Du har satt upp tydliga mål, men något hindrar dig från att nå dem – bristen på självkontroll. Med hjälp av det berömda Marshmallow-testet kan vi lära oss att välja uppskjuten belöning. Så här fungerar det!

Om du inte har sett det berömda Marshmallow-testet som utfördes på Stanforduniversitetet i början av 60-talet, så måste du se den här videon.

Testet visar vad som händer i våra hjärnor när vi ställs inför två val – direkt tillfredsställelse eller uppskjuten belöning – och vad vi kan göra för att välja det sistnämnda (som är bäst för oss i längden).

I testet fick barn på Stanforduniversitetets förskola välja mellan att få en belöning direkt (en marshmallow) eller en större belöning (två stycken marshmallows) om de väntade i upp till 20 minuter.

Påverkar självkontroll din framgång?

Resultatet av testet visade att barn som lyckades applicera självkontroll, och valde att vänta på en större belöning, också lyckades bättre senare i livet. De hade som unga vuxna lägre BMI och bättre självkänsla, presterade bättre och var bättre på att hantera besvikelser.

Vad gjorde då de barn som lyckades stå emot frestelsen och utöva självkontroll? Jo, de distraherade sig själva. De valde att inte titta på godisarna. De sjön. De gungade på stolen. Och när de av testledaren fick instruktionen att tänka på godisen som en inramad bild istället för en riktig godis, ökade chansen drastiskt att de valde uppskjuten belöning.

Fungerar det likadant för vuxna företagare?

Som företagare behöver vi vara uthålliga och vänta på en belöning som kan komma långt in i framtiden. Och vi behöver hitta sätt att stå emot den omedelbara belöningen eller impulsen.

Om vi lyckas förstå hjärnan, kan vi kyla ner våra impulser, och istället ”hetta upp framtiden”. Vi behöver lära oss att göra det som på lång sikt ger oss belöning.

Testa verktyget ”Om-Så-principen”

För att undvika snabba impulser (snooza, äta skräpmat etc) kan du använda dig av Om-Så-principen. Tänk igenom alla situationer där du kan tänkas falla för en ”snabb impuls som inte är bra för dig på lång sikt”. För varje situation gör du sedan en Om-Så-strategi.

”Om jag inte orkar laga mat, så väljer jag en sallad istället för en pizza”
(Om du vill gå ner i vikt)
”Om jag tvekar inför en karriärsmöjlighet, så gör jag det ändå”
(Om du vill utvecklas professionellt)
”Om jag ska köpa aktier, så gör jag det i bolag som värnar om miljön”
(Om du vill investera klimatsmart)

Med ”Om-Så”-principen har du lärt hjärnan hur den ska agera, redan innan situationen uppstår. Det är ett enkelt sätt att utveckla din självkontroll och välja uppskjuten belöning. Vi rekommenderar också att du läser boken ”Marshmallow-testet” av Walter Mischel (vi läser den just nu), som ger fler konkreta sätt att utöva självkontroll.




Ledarskap & Styrelse
7 framgångsrika vanor alla stjärnföretagare har
Digitalisering
Vi testar TextExpander – verktyget som skriver dina texter
Ledarskap & Styrelse
10 sätt som gör dig mer som Richard Branson