Så skapar du framgångsrika vanor

16 oktober, 2014

Forskningen visar att det går snabbare att förändra vanor med rätt insikter om hjärnans beteende. För att lyckas nå dit du vill måste du ändra dina vanor så att de tar dig närmare dina mål varje dag. Vi tar hjälp av beteendegurun B J Fogg för att skapa framgångsrika vanor.

Börja i liten skala

Anledningen till att många människor misslyckas med att förändra en vana är att vi har för höga mål. När vi är motiverade
går vi ut stenhårt för att sedan inse att vi inte orkar i längden, och därmed misslyckas vi.

Om du i stället väljer att ändra små beteenden, så behöver du inte motivera dig själv för att få dem att växa – det kommer att ske naturligt.

För visst borstar du tänderna varje dag? Du använder säkerhetsbältet? Det här är små vanor som vi en gång i tiden har implementerat. Dagliga vanor – små rutiner som är repeterbara – är det som gör stora drömmar till verklighet.

Gör det enkelt

Ständigt sökande efter motivation för att ändra beteenden är inte rätt väg att gå, enligt beteendegurun B J Fogg. Det handlar snarare om att förenkla för de beteenden du vill ha, och när du gör det rätt behöver inte motivationen vara lika hög för att du ska lyckas.

Om du har svårt för att komma iväg till gymmet, kan en färdigpackad träningsväska vara en enkel förenklingsfaktor.

Läs också: 9 saker superentreprenörer gör.

Hur mycket motstånd krävs?

Förmåga är inte om en person har kunskap eller erfarenhet att utföra en uppgift, utan hur mycket motstånd personen måste överkomma för att genomföra uppgiften.

Hur mycket ansträngning krävs? Hur mycket tid tar uppgiften? Förmågan kan också vara resursrelaterad, till exempel öka eller minska med kostnaden (i pengar).

Skapa triggers

För att lyckas skapa nya vanor krävs en trigger, enligt B J Fogg. När säkerhetsbältesvarningen tjuter i bilen sätter du automatiskt på dig bältet.

Ljudet är en trigger för att utföra beteendet. Snart behövs inte ljudet, utan ”att sätta sig i bilen” kommer att vara din trigger för att ta på bältet.

En trigger kan vara en signal som påminner dig om det du ska göra, eller något som underlättar beteendet: exempelvis att bara ha nyttig mat i kylen. En trigger för att komma iväg till gymmet kan exempelvis vara en PT.

Förenkla vägen

Med motivation, förmåga och triggers i samspel kan du förändra vanor. B J Fogg menar att en trigger måste komma först, sedan förmågan och sist motivation.

Om inte förmågan finns kommer ingen motivation i världen att skapa ett nytt beteende. Sannolikheten att ett beteende ska utföras påverkas av huruvida vi är motiverade att utföra beteendet och om det är lätt eller svårt att göra. För att lyckas måste du förenkla vägen till de nya vanorna genom att skapa triggers och förenkla utförandet.

Gör det tillsammans

Forskning visar att det är väldigt få som klarar av att förändra vanor om de gör det själva. Det är därför böcker, filmer och annat inte ger den effekt man kan tro.

Den stora effekten kommer när vi förändrar vanor i grupp. När vi öppnar upp oss för andra, när vi delar med oss av våra mål, när vi har någon som följer upp och ställer krav på oss. Och när vi har någon att vara stolt tillsammans med.

Mät dina framsteg

Att skriva ner vad man gör, och vilka förbättringar som sker, är en sedan lång tid tillbaka välbeprövad framgångsfaktor.

En del skriver dagbok, andra använder program. Inom exempelvis viktminskningsvärlden är det väl beprövat, där allting mäts kontinuerligt.

 

Vilka framgångsrika vanor har du idag och vilka skulle du vilja ha? Kommentera nedan.




Ledarskap & Styrelse
7 framgångsrika vanor alla stjärnföretagare har
Ledarskap & Styrelse
10 sätt som gör dig mer som Richard Branson
Privatekonomi
Tänker du som rika eller fattiga?