Så kan hon växa vidare

11 november, 2019

Lena Jonsson har fått sitt bolag WermKon att växa till 20 anställda på fyra år. Här får Lena tips från experten hur hon kan växa vidare.

Lena Jonsson startade företaget WermKon 2015 där hon erbjuder konsulter inom HSE (hälsa, säkerhet och miljö) samt projektledning och projektkoordinering. Hon har organiskt fått bolaget att växa till dagens 20 anställda och med lika många miljoner i omsättning. Kunder som inte betalar drabbas många företagare av, så även WermKon.

– Speciellt på somrarna av någon anledning – från maj till september. Då har jag fått tjata på en del kunder.

Men vi har till slut alltid fått betalt, säger Lena Jonsson.

Att inte få betalt i tid innebär inte bara en kostnad för ditt företag. Det gör också att det uppstår merarbete i form av administration, vilket stjäl tid från övrig verksamhet.

Pontus Sönnergren på Intrum

Pontus Sönnergren på Intrum ger här sina bästa råd hur du som företagare kan spara tid på onödig administration och samtidigt minska risken för sena betalningar:

1. Ha koll på kundens kreditvärdighet

En kreditupplysning på en blivande kund ger dig ekonomisk information som hjälper dig att bedöma bolagets kreditvärdighet.

– Du får helt enkelt en bättre bild av hur den ekonomiska statusen hos kunden ser ut.

Genom en kreditupplysning kan du ta hänsyn till risken innan du ingår avtal. Kanske är det i en del fall bättre att begära förskottsbetalning, säger Pontus Sönnergren och fortsätter:
– Det kan också vara bra att hålla koll på dina befintliga kunder – där sker nämligen nästan 80 procent av företagens kreditförluster.

Ta kontroll över din kreditgivning – och anpassa villkoren efter kundens kreditvärdighet.

– En betalningsuppmaning från ett inkassobolag väger klart tyngre.

Och det ökar chansen för att din kund prioriterar just din faktura i betalningshögen, säger Pontus.

Använd en inkassotjänst – det ökar kundens betalningsvilja och sparar dig tid och frustration.

– I ett litet företag har man kanske ingen anställd specifikt för att sköta ekonomin.

Ofta kanske det sköts av ägaren själv. Det orsakar problem om personen blir sjuk eller går på semester och ingen annan har vanan att sköta fakturering och påminnelser på ett smidigt sätt, säger Pontus.
En kreditpolicy ska beskriva företagets interna rutiner för krav och fakturering. Den ska vara tillgänglig för alla i företaget och det är viktigt att den finns nedskriven. Det skapar en kontinuitet och gör det enklare för alla att förstå och följa. Dessutom blir det enklare vid upplärning av nyanställda.

Så skriver du en krav- och kreditpolicy.
> (öppnas i en ny flik)”>Ladda ned guide >>