Var inte feg. Men inte dum heller.

25 mars, 2014

För ett tag sedan satt jag i panelen på ett...

För ett tag sedan satt jag i panelen på ett seminarium om immaterialrätt i kreativa företag. Själva seminariet går att se i efterhand, för den som vill. Det som vi kanske inte tog upp så tydligt är några lärdomar om hantering av immaterialrättsfrågor som kan gälla för alla typer av företag. Här kommer de, kanske lite osorterade men ändå viktiga.

  1. Juridik är inte farligt eller läskigt, så var inte feg och bara ducka för de rättsliga frågorna.
  2.  Att anlita juridiska rådgivare kan upplevas som dyrt. Att reparera i efterhand är dock oftast dyrare – så det är bakvänt att försöka spara pengar genom att inte fråga om råd.
  3. För att få ut det mesta möjliga när du som företagare kontaktar en patentbyrå eller en advokat – läs på själv först och ha en bild av vad du vill att de ska kunna åstadkomma. Det finns en uppsjö bra sidor på nätet där information finns, exempelvis PRV:s hemsida.
  4. Ta dig också tid att beskriva helheten för den du anlitar för hjälp. Ibland händer det att en patentbyrå eller advokat bara får en skärv av bilden och då blir råden därefter. Om exempelvis avtalet som advokaten tar fram är tänkt att användas i Kina blir det helt fel om advokaten skrivit det utifrån att det ska användas bara i Sverige.
  5. Tänk på att saker händer. De avtal som skrevs en gång för länge sedan kanske passade då, men stämmer inte alls nu. I många immaterialrättsliga avtal avtalas om att något kan få användas på ett visst sätt, exempelvis tryckas i broschyrer. Om man då lägger ut samma material på nätet är det i strid med avtalet – vilket kan bli dyrt.

Så sammanfattningsvis – var inte feg, men var inte dum heller.

Christina Wainikka
Starta Eget
Här får du kostnadsfri hjälp att utveckla ditt företag
Växa
Nu startar vi om Företagarsverige tillsammans!
Driva
Business Hacks Digital – Coronakrisens viktigaste event för företagare