Din goodwill. Och andras.

3 april, 2014

Ett sätt att få uppmärksamhet och goodwill som företagare är...

Ett sätt att få uppmärksamhet och goodwill som företagare är att liera sig med andra på olika sätt. Det kan handla om många olika företeelser såsom till exempel direkta samarbeten, nätverkande och sponsring.

För den som är ny som företagare kan det ofta vara otroligt värdefullt att nå ut till potentiella kunder genom att förknippas med sådant som dessa redan känner till och har en tydlig bild av. Det kan verkligen vara en genväg till att bygga en egen goodwill.

Det finns dock vissa risker också och det kan vara värt att fundera över dessa lite. En risk är att om den du förknippas med ”dras i smutsen” på något sätt riskerar du också att dras med. Låt säga att du samarbetar med en leverantör och att ni båda använder samarbetet i er marknadsföring för att bygga goodwill. Om leverantören visar sig vara inblandad i tvivelaktiga affärer, såsom barnarbete eller miljöförstöring, är risken stor att detta påverkar bilden av din verksamhet.

Vad kan och bör man tänka på som företagare när det gäller samverkan för att bygga goodwill? Några enkla råd:

1. Om du väljer att samverka med några andra som ett led i att bygga goodwill – se till välja dessa noga.
2. Om det är några särskilda faktorer som är viktiga för dig – tala om det tydligt och se gärna till att skriva in det i avtalen. Om det till exempel är ett sponsoravtal med en idrottsman kan man skriva in vad som ska gälla om idrottsmannen avslöjas som dopad.
3. Gör tydligt för dig själv och andra vad som är kärnan i din egen goodwill. Vad är det du och ditt företag verkligen vill stå för?

Christina Wainikka
Växa
Nu startar vi om Företagarsverige tillsammans!
Driva
Business Hacks Digital – Coronakrisens viktigaste event för företagare