5 sätt att bli bättre på rekrytering

13 juni, 2014

Rekrytering är en utmaning. Om du vill skapa en stark och inspirerande företagskultur så borde du kika på följande fem tips från experten Thomas Lundqvist – som garanterat hjälper dig att rekrytera smartare.

1. Do it now!

Vänta inte på att duktiga människor ska söka arbete hos dig. Det händer sällan. Sök upp duktiga människor. Bli din egen headhunter och var aktiv i nätverk, sociala medier och på relevanta utbildningar.

2. Rekrytera i grupp
När du ska intervjua människor ska du undvika att intervjua dem ensamma. Det ger inte en rättvisande bild. Kalla och intervjua dem i grupp. Framtidens arbete är mer och mer i team. Att du rekryterar i grupp och se hur de interagerar är både kostnadseffektivt och klokt. För en grupp på 3-4 kandidater behöver du avsätta cirka 2 timmar.

3. Använd case
För att intervjun ska uppnå sitt mål räcker det inte med de vanliga intervjufrågorna. Mitt råd är att diskutera relevanta scenarion och ha minst ett konkret case som ni diskuterar under intervjun.

4. Ställ rätt frågor
Ställ frågor om personens värderingar i centrala frågor. Om det är viktigt att komma i tid kan en fråga om punktlighet vara nödvändig.

– Hur ser du på att komma för sent till jobbet?
– Det är sådant som händer ibland.
eller
– Det är otänkbart för mig.
Två helt olika svar, beroende på en persons grundläggande värderingar.

5. Ipsativa frågor
Att ställa frågorna på ett ipsativt sätt innebär att du ställer en fråga och ger dem flera olika svarsalternativ. Det tvingar kandidaten att välja och således välja bort. Denna metodik ger dig svar på hur kandidaten prioriterar vilket jag tror kommer bli allt viktigare i framtiden.

 

Thomas Lundqvist är en av landets mest uppskattade föreläsare och författare till flera böcker om försäljning och ledarskap. Han var tidigare vd för Junibacken i Stockholm.
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona
Ledarskap & Styrelse
Foto av: AdobeStock
Så leder du framtidens företag – här är de 6 stegen
Privatekonomi
Foto av: Tesla Inc.
Världens rikaste personer – Elon Musk går om Jeff Bezos