BETA

Sluta vara ett med företaget – använd viktigt-bråttom-matrisen

14 januari, 2016

Det finns en markant skillnad mellan vanliga småföretagare, som de flesta av oss är, och riktiga stjärnföretagare, som lyckas bygga företag på sina egna villkor. Småföretagare är nästan alltid mitt i sina företag, med sina kunder, problem och leverantörer, medan Stjärnföretagare tar sig tid att vara ”på” företaget.

Varför är det viktigt att strategisk och inte bara operativ?

Man kan säga att småföretagaren är 100 % operativ och att stjärnföretagaren är mer strategisk, och tar sig tid att tänka nya tankar för att skapa nya resultat. Lås oss illustrerar det med en övning – den klassiska viktigt/bråttom-matrisen.

Hur blir jag mer strategisk?

Fundera i en minut. Hur fördelar du din tid en vanlig dag i företagarlivet?

Viktigt Brattom matrisen

– Viktigt och bråttom (hantera)
– Viktigt men inte bråttom (fokusera)
– Inte viktigt, men bråttom (minimera)
– Inte viktigt och inte bråttom (Undvik)

Vilken ruta är du mest i en vanlig dag?

Min rekommendation till dig är: Rita upp matrisen och fyll i alla aktiviteter du har under en vecka i respektive ruta. Hantera det som är viktigt och bråttom effektivt med hjälp av dina nya, effektiva verktyg som Text Expander och Things. Minimera det som inte är viktigt men bråttom, och undvik helt det som inte är viktigt och inte bråttom.

En stjärnföretagare ser till att spendera mer tid i rutan ”Viktig men inte bråttom”. Det kräver disciplin eftersom du lika gärna kan göra det imorgon. Använd verktygen ”Framgångskalendern” och ”Master Mind-gruppen” för att lyckas med detta.

Hur förändras mitt företagarliv om jag blir mer strategisk?

– Du blir en örn i luften istället för en mus på marken. Du lär dig att se hela spelplanen och vilka möjligheter och utmaningar som väntar bakom hörnet. Och du blir den där proaktiva ledaren istället för den reaktiva.

Citatet

Den som lyckas bäst är inte den som gör flest saker, den som lyckas bäst är den som tänker nya tankar och använder dem till att skapa bättre resultat. Eller som Winston Churchill säger det: “The empires of the future are empires of the mind.”
Ledarskap & Styrelse
11 avgörande steg – så får du företaget att växa
Ledarskap & Styrelse
Så gör du ett ägardirektiv för bolagets tillväxt
Ledarskap & Styrelse
7 sätt att få företaget att växa