Viktigt att tänka på när du skriver avtal

15 april, 2013

När man pratar om immateriella tillgångar är det lätt att...

När man pratar om immateriella tillgångar är det lätt att tankarna glider in på de specifika rättsskydden: Varumärkesskydd, patent, designskydd. Men immateriella tillgångar kan förädlas på många sätt och även andra strategier kan vara viktiga, i sig själva eller i kombination. Här får du följa hur företaget Treehotel arbetar med immateriella frågor, och ta del av tipsen hur du ska tänka när du skriver avtal med dina samarbetspartners.

Treehotels affärsidé är att erbjuda sina gäster en unik hotellupplevelse. Hotellrummen är placerade uppe i träden, mitt ute i den storslagna norrländska naturen sju mil från Luleå. Rummen har namn som The Bird’s nest, The Mirrorcube och The UFO och ser ut därefter. Kent och Britta Lindvall öppnade Treehotel 2010, sedan dess har de fattat många beslut kring företagets immateriella tillgångar.

Avtal – grunden för ett gott samarbete
En viktig strategi för att förädla immateriella tillgångar är samarbete med andra. Genom avtal regleras vad man kommit överens om och är en förutsättning för att samarbetet ska fungera. Utan att gå in på detaljerna så kan vi konstatera att avtalsfrihet råder, vilket betyder att man genom avtal har stor frihet att själv bestämma vad som ska gälla. Det kan till exempel vara hur en samarbetspart ska få utnyttja ens immateriella tillgångar och mot vilken ersättning.

Treehotel har olika typer av avtal
– avtal med konsulter som utvecklat olika tekniska lösningar
– avtal med samarbetspartners som vill köpa ”paketet” Treehotel och sätta upp på nya marknader
– avtal med de arkitekter som tar fram de unika hotellrummen. Arkitekten äger rätten till sitt rum och ersättning sker genom royelties-avtal.

Avtalet är en förutsättning för ett fungerande samarbete utan onödiga överraskningar och har blivit en stor del av Treehotels affärsverksamhet.

Ta hjälp av en jurist
Treehotel tar hjälp av en jurist när avtal ska upprättas. De kan se ut på många olika sätt, de kan vara muntliga eller skriftliga. För att säkerställa att båda parter har en likställd syn på samarbetet är ett bra råd att ta fram ordentliga, skriftliga avtal där det överenskomna tydligt framgår, eventuella ersättningsbelopp och hur potentiella meningsskiljaktigheter ska lösas.

Källa: Patent- och Registreringsverket