Allt du behöver för att sälja ditt företag dyrt

28 augusti, 2019

Sälja företag

Om ditt mål är att göra en exit, det vill säga sälja ditt företag är det dags att bygga värden direkt. Här får du råden som hjälper dig att skapa ett värdefullt bolag som är attraktivt för potentiella köpare.

Öka omsättningen

Ju högre omsättning desto högre värde, och i de flesta fall är större bolag procentuellt sett mer värda tack vare högre omsättning. Öka försäljningen genom bredare produktsortiment, merförsäljning, expansion till nya marknader, utveckling av nya produkter och/eller ökade resurser till säljare.

Fler tips: 9 smarta sätt att öka företagets vinst

Utveckla dina konkurrensfördelar

Vad skiljer dina produkter eller tjänster från konkurrenternas? Är de enkla att kopiera för andra? Om så är fallet, har ditt företag andra tillgångar som skiljer dig från dina konkurrenter?

Öka marginalerna

Sänk kostnaderna och se över er produktivitet för att förbättra marginalerna, vilket ökar värdet på bolaget. Ett bra resultat ger ett högre pris på bolaget vid en eventuell försäljning.

Var inte personberoende

Se till att automatisera så mycket som möjligt i din verksamhet. Finns det en ledningsstruktur på plats som gör det möjligt för företaget att fungera även utan dig?

Hitta rätt medarbetare

Rätt team är en nyckel i värderingen av bolag. Skapa en kärna av medarbetare av högsta kvalitet,och kom ihåg att det inte går att bygga världsklassbolag utan medarbetare av världsklass. Styrelsemedlemmar med rätt erfarenhet kan också öka värdet på bolaget.

Läs mer: Så hittar du rätt medarbetare

Bind kunderna långsiktigt

Långsiktiga kundavtal höjer värdet på ditt företag, och det är också relevant att kunderna är stabila. Förhandla till dig ett fördelaktigt hyresavtal och flexibla avtal med dina leverantörer. 

Undvik fel avtal

Å andra sidan; har ditt företag långsiktiga avtal som innehåller sämre villkor än vad som finns på marknaden? Företag som sitter fast i långa, icke-gynnsamma avtal är värda mindre eftersom det innebär risk för köparen.

Skydda företagets varumärke

Starka och skyddade varumärken och andra immateriella rättigheter kan innebära riktigt stora värden. Att skydda företagets varumärken är alltid steg ett.

Effektivisera och strukturera

En förutsättning för att någon ska bli intresserad av ditt företag är att allt är i ordning. Ekonomirapporteringen är central, liksom struktur och processer. Ökad effektivitet utan att minska kvaliteten på produkter eller tjänster är ett bra sätt att göra ett företag mer attraktiv för potentiella köpare. Hur kan köparen finansiera affären? Vid mindre affärer har köparen sällan kapital för att köpa företaget kontant. Är det svårt att få lån påverkar det också företagets värde.

Räkna på förmodad tillväxt

Företag i stark tillväxt kan ibland värderas annorlunda, till exempel genom att ta förra årets vinst gånger tre, förrförra årets vinst gånger två och vinsten dessförinnan gånger ett. Sedan dividerar du med sex. Då får du ett värde där de senaste boksluten väger tyngre.

Låt ingen kund stå för mer än 15 % av intäkterna

Förlita dig inte på ett fåtal kunder utan försök få till att ingen kund får representera mer än 15 procent av företagets intäkter. Det säger författaren John Warrilow.

Sälj mindre antal enheter till fler kunder

De snabbast växande och mest värdefulla företagen säljer färre antal produkter/tjänster till fler kunder. John Warrillow menar att misstaget många företagare gör är att hela tiden anpassa och skapa nya erbjudanden som de viktiga kunderna efterfrågar Och ju bredare produktlinje ett företag har, desto mer beroende blir ni av nyckelpersoner som förstår den differentierade produktfloran. Och det är inte bra om du vill sälja bolaget.

Missa inte: Så enkelt blir säljet ett rent nöje
Finansiering & Riskkapital
Hur mycket är ditt företag värt?
Ledarskap & Styrelse
Så bygger du ett värdefullt företag