Så blev Sara Blakely världens yngsta dollarmiljardär

16 februari, 2019

Sara-Blakely

5 000 dollar blev ett miljardföretag. Vi inspireras verkligen av Sara Blakely, och har tittat närmare på vilka strategier som skapade succén Spanx. Om någon har lyckats bli den yngsta kvinnliga dollarmiljardären någonsin, då vill vi veta mer. Du också? Läs och och titta på Saras bästa tips här!

Hon började med 5 000 dollar i startkapital. Och blev (enligt Wikipedia) 2012 världens yngsta kvinnliga dollarmiljardär som 41-åring. Inte konstigt att vi beundrar Sara Blakely.

Låt oss börja från början. År 2000 grundade Sara företaget Spanx, som tillverkar figursydda underbyxor och strumpbyxor. Som så ofta tidigare var det Saras egna behov som gav idén. Hon hade köpt ett par nya, vita byxor och behövde underkläder som inte syntes igenom (och dessutom var smickrande för figuren).

Lösningen: Att klippa av ett par tighta strumpbyxor. Och vips, så var Spanx en idé som skulle ta över världen. Och det häftigaste av allt – Sara äger fortfarande 100 % av företaget (tummen upp!).

Innan du läser vidare, rekommenderar vi varmt det här videoklippet där Sara berättar hela sin story.

Sara Blakelys steg till framgång

Vilka är då Saras principer och strategier för att lyckas. Vi hittade en superintressant artikel i tidningen Forbes, där Saras framgångsfaktorer beskrivs.

Våga misslyckas!

Saras pappa frågade varje dag sina barn: ”Hur har ni misslyckats idag?” Och om de inte hade misslyckats på något sätt, genom att våga testa nya saker, blev pappan besviken. Det gav Sara insikten att misslyckanden (så länge hon gjorde sitt absolut bästa) var något positivt.

Visualisera

Redan 15 år innan det hände, hade Sara visualiserat att hon skulle vara med i Oprah Winfreys show. Snacka om stort och härligt mål!

Berätta inte för världen direkt

Sara utvecklade och finslipade sin produkt i över ett år innan hon delade den med världen. Då var hon också 100 % säker på att hon hade hittat sin väg i livet.

Acceptera inte ett nej

Sara fick nej hos nästan alla, innan en tillverkare sa ja. Varför? Han hade berättat för sina döttrar om idén, och de tyckte att den var briljant.

Jobba med människor du gillar och litar på

Sara började med att anställa människor hon litade på, som egentligen inte kunde någonting om sitt nya jobb. Men de var bra människor, och därför lärde de sig allt de behövde.

Du lär dig på vägen

Hon hade ingen som helst erfarenhet av branschen när hon startade. Men, det spelade ingen roll. Hon lärde sig vad som måste göras och tog hjälp med det hon inte klarade av själv.

Fokusera bara på det viktigaste

Sara hade inte ens en riktig webbplats innan hon kom med på Oprah (då behövde hon verkligen en!). I början skippade hon också alla kostnader som inte direkt bidrog till produkten.

“Believe in your idea, trust your instincts, and don’t be afraid to fail. It took me two years from the time I had the idea for Spanx until the time I had a product in hand ready to sell into stores. I must have heard the word “no” a thousand times. If you believe in your idea 100%, don’t let anyone stop you! Not being afraid to fail is a key part of the success of Spanx.” – Sara Blakely

Härliga tips! Och vi passar på att tipsa om ett videoklipp till som verkligen berättar hur Sara gjorde för att förvandla de där 5 000 till ett miljardföretag.

Du följer Sara Blakely på:
Saras Notebook
Saras Instagram
Bloggar
Vad gör världens miljardärer annorlunda?
Ledarskap & Styrelse
Foto av: ShutterStock
3 saker framgångsrika entreprenörer gör – så kan du härma
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Våra bästa guider för att överleva corona som företag