Ledarens 5 viktigaste uppgifter – vilka följer du?

19 mars, 2019

Försäljning & Lönsamhet, hitta nya kunder

Du är en ledare – men följer du ledarens fem viktigaste uppgifter? De flesta företagare gör inte det. I den här guiden lär vi dig vilka ledarens viktigaste uppgifter är, och hur du når den högsta ledarskapsnivån.

Framgångsrika ledare tenderar att jobba på liknande sätt. Låt oss först sammanfatta de viktigaste insikterna, och sedan förklara dem på djupet.

Riktigt vassa ledare…

…sätter en inspirerande framtidsvision som är enkel att förstå.
…kommunicera visionen till alla medarbetare.
…bygger och genomför strategier för att uppnå denna vision.
…ser till att ständigt inspirera, uppmuntra och stödja alla medarbetare i deras strävan att bli den bästa versionen av sig själva.
…förstår att ledarens viktigaste uppgift är att hela tiden förstärka visionen och hitta nya sätt att inspirera medarbetarna. Ledarens roll är inte att göra, utan att visa vägen.

1. Skapa en inspirerande framtidsvision som är enkel att förstå

Utan en tydlig och krispig vision om framtiden kan du inte leda människor. Visionen ligger till grund för alla planer och strategier (Vart ska ni då?) och inspirerar dina medarbetare i sitt arbete.

Våga vara visionär – ingen vill följa en fegis. Låt visionen var spännande och ambitiös, och visa att du verkligen tror på en fantastisk framtid för ditt företag. Om du inte gör det, vem ska annars göra det? Men glöm inte att visionen ska inspirera fler än dig. Om visionen är att du ska tjäna pengar, lär du inte få många lojala medarbetare med dig. Hur kan din vision vara relevant även för andra?

2. Kommunicera visionen

Det räcker inte med en krispig vision – du måste ständigt kommunicera den också. Och du måste göra det kontinuerligt – dina medarbetare ska kunna rabbla visionen i sömnen. Gör det vid varje medarbetarträff, i varje möte, i varje säljpitch – även till andra än dem som jobbar i ditt företag.

Om alla runt omkring dg förstår företagets vision, kommer de att förmedla den vidare till alla kunder och nyanställda. Och snart är alla kulturbärare, och inte bara du. Och där har du nyckeln till ett framgångsrikt företagande.

3. Inspirera dina medarbetare

När du har visionen på plats och alla kan den som rinnande vatten, blir din uppgift att ständigt inspirera dina medarbetare. Vilka strategier använder du idag?

Ditt företag är rimligtvis mindre (eftersom du hänger hos oss), och du kanske inte kan erbjuda de högsta lönerna och de fetaste tjänstebilarna. Därför behöver du hitta andra sätt att få människor att älska att jobba i ditt företag. Kanske äter ni frukost ihop varje dag? Kanske har ni en ”frihet under ansvar”-policy som gör att medarbetarna kan jobba där de gör det bäst? Kanske får de möjlighet att utveckla sina egna passionsprojekt 4 timmar i veckan? 

Hur inspirerar du dina medarbetare?

Ledarskap är egentligen inte svårare än så. Din uppgift är inte att göra, det är att vara tydlig med vart ni ska och inspirera människor att vilja ta sig dit.

Dina medarbetare inspireras framförallt av din attityd och ditt beteende. Det du accepterar, kommer de att acceptera. Den energinivå du har, kommer att bli företagets standard. De timmar du lägger in, kommer de att lägga in. Så vilken nivå spelar du spelat ”driva företag” på? 
Ledarskap & Styrelse
Foto av: ShutterStock
3 saker framgångsrika entreprenörer gör – så kan du härma
Ledarskap & Styrelse
Foto av: AdobeStock
Så leder du framtidens företag – här är de 6 stegen
Ledarskap & Styrelse
Företagets platåer – och vägen därifrån