BETA

Från seghet till aktivitet – tips för att få fart när det känns trögt

27 november, 2012

Vissa dagar suger. Så är det bara. Motivationen saknas. Hjärnan...

uttrakad1-150x150Vissa dagar suger. Så är det bara. Motivationen saknas. Hjärnan jobbar på halvfart. Och hur kul du än tyckte att dina projekt lät igår, så känns allt bara segt och trist idag. Dags att dra något gammalt över sig? Kanske. Men troligast kanske inte.

Enligt DN sjukskriver sig egenföretagare häften så ofta som för drygt två sedan (Dyrt att vara sjuk som företagare 2011-08-01). Med fler karensdagar kostar det för mycket att missa en arbetsdag.

Med andra ord: för småföretagare är pressen på att leverera varje dag hög. Att bara göra ingenting de där gråa dagarna funkar dåligt för de allra flesta. Så frågan är: hur ser du till att prestera även när din energinivå nått botten?

Kickstarta dig själv. Istället för att segjobba dig fram på ren vilja, höj din motivation! Gör något som får dig att må bra direkt. Planer på att träna ikväll? Pip iväg direkt på morgonen istället. Om tiden är tajt, ge dig själv en snabbinjektion: lyssna på en bra låt, ring en god vän…

Välj dagens mål. Gå igenom din jobbhög. Vad måste du absolut få klart idag? Vad kan vänta tills imorgon? Välj ut det allra viktigaste, lämna allt “bonusjobb” till en annan dag. Skriv ner det du ska göra under dagen och lägg listan på ett synligt ställe.

Gör det som funkar – just nu. Ibland är man inte i form för vissa uppgifter. Om du till exempel har planerat in säljsamtal idag, men känner dig riktigt låg – kör säljet imorgon istället och gör något annat idag. Hur du mår påverkar din prestation, och dina kunder eller prospekts kommer förmodligen att märka att de fått en trist typ på tråden. Ge dig själv chansen att göra det du ska så bra som du kan.

Planera din tid. Undvik slackerbeteende då du bara måste du kolla mailen, surfa eller svara på mess som ramlar in. Forskning visar att vi är som allra mest produktiva när vi växlar mellan fokat jobb och tydliga pauser. Lägg in max fyra 1,5-timmars jobbpass under dagen och varva med en halvtimmas break. Håll dig borta från alla lockbeten när du jobbar – och belöna dig med något kul när det är paus.

Börja med quick wins. Det snabbast avklarade kanske inte är det allra viktigaste – men att se att Något Händer är en härlig känsla som hjälper till att öka motivationen. Fajla undan pappershögen eller ring det där samtalet. Bocka av på listan så fort du är klar.

Var snäll mot dig själv. Om leveranspressen inte är gigantisk just idag, ge dig själv en “lätt” dag med få saker att göra. Unna dig själv att göra det som känns roligast. Bestäm dig för att sluta ett par timmar tidigare. Planera in något kul vid slutet av dagen.

Passivitet föder passivitet, medan rörelse och aktivitet är motivationshöjare i sig. Så se till att hålla bollen i rullning – även om den inte rullar lika snabbt eller långt varje arbetsdag!

Har du bra tips för att få fart på jobbet när det känns trögt? Dela gärna med dig här! 🙂
Inspiration
Vi träffar George Clooney – här är hans 5 framgångstips!
Ledarskap & Styrelse
10 sätt som gör dig mer som Richard Branson