Efter 80/20-regeln – nu kommer 90 %-metoden!

31 augusti, 2018

Effektivt tänkande, Personlig utveckling

Vill du vara en medelmåtta eller en världsklasslirare? Om du väljer det sista, är 90 %-metoden något för dig.

I många år har vi pratat oss varma om 80/20-regeln. Och det gör vi fortfarande, förstås.

Men i kölvattnet av en procentuell regel, har en annan uppstått. Den kallas 90%-metoden, och vi hittade den första gången i boken Essentialism: The Disciplined Pursuit of LessOch vi gillar den. Skarpt!

Så här fungerar 90%-metoden, som du kan använda på nästan varje beslut i livet och företaget: När du utvärderar ett alternativ, tänk på det enskilt viktigaste kriteriet för det beslutet, och ge sedan alternativet ett betyg mellan 0 och 100. Om du betygsätter det till lägre än 90 %, ändras värdet automatiskt till 0 och du avvisar alternativet.

Hur du kan använda 90 %-metoden i ditt företag

I princip handlar det om att aldrig ta beslut som känns mindre än 90 % rätt, i förhållande till dina långsiktiga mål. För i stunden kan vissa alternativ kännas 100 % rätt (chokladkaka när du sitter i bilen), men i relation till dina långsiktiga mål (där det enskilt viktigaste kriteriet är att gå ner i vikt) är det kanske bara 15 % rätt. Då säger du nej direkt.

Exempel i ditt företag: Ni ska ta in en ny leverantör av maskindelar. Det enskilt viktigaste kravet på leverantören är att delarna levereras i tid. Ni utvärderar alla aspekter av affärssamarbetet, och kommer fram till att det känns bra, förutom att leveranssäkerheten bedöms vara lite för låg (säg 75 %). Med 90 %-metoden, har ni då väldigt lätt att utvärdera affären och säga nej.

Regeln används för att höja kvalitén i alla delar i ditt företag. Det kan handla om medarbetare, leverantörer, material, finansiering eller affärsmodeller. Om det inte känns mer än 90 % rätt, leta vidare. Känns det över 90 % rätt, kör ända in i kaklet!

Livet och företaget handlar om att ta beslut. Vilka beslut har du tagit den senaste veckan, som har känts över 90 % rätt? Tänk gärna 100 gånger innan du tar dina viktigaste beslut, men när du väl tagit dem, följ dem ända in i kaklet.
Personlig utveckling
Business Hacks: Så tar du fantastiska beslut (med Ari Riabacke)
Ledarskap & Styrelse
Så raderar du företagets svagheter med sannolikhetsmetoden
Bloggar
Det bästa sättet att ta beslut – 90 % rätt!