Vad kan vi lära oss av Silicon Valley?

18 september, 2013

Det är många med mig som är nyfikna på Silicon...

Det är många med mig som är nyfikna på Silicon Valley. Där föds massor av framgångsrika företag, det finns en uppsjö av smarta idéer och god tillgång på riskkapital. Men vad är det egentligen som bidrar till denna framgångssaga?

Professor Martin Kenney är professor vid University of California, och står som författare/redaktör till fem böcker och över 140 artiklar om riskkapital, högteknologiska företag, regional utveckling och relationen mellan akademi och industri.
Kenney har vuxit upp i Kalifornien och bland annat studerat riskkapitalindustrins rötter, högteknologiska företag och relationerna mellan akademi och näringsliv. Han bör med andra ord ha förmågan att ge oss en inblick i vilka möjligheter och svårigheter som finns i regionen.

Kenney menar att hela kulturen i Silicon Valley är entreprenöriell, Den entreprenöriella andan genomsyrar hela regionen, och man blir inte straffad för att man misslyckas. Det finns gott om riskvilligt kapital, och investerarna sörjer inte sina förlorade pengar utan ser istället fram emot nästa – förhoppningsvis lyckade – projekt.

Det är ju ingen nackdel att 10 av världens 50 främsta universitet är lokaliserade här. Universiteten kan rekrytera studenter från hela världen och erbjuda dem att stanna i regionen, vilket naturligtvis borgar för ett stort tekniskt kunnande.
Man ska naturligtvis inte blunda för de problem som finns i regionen. Inkomstklyftorna är enorma, och det finns gott om människor som lever i fattigdom. Eftersom det kostar pengar att utbilda sig är det en stor del av befolkningen som aldrig kan konkurrera på den kvalificerade arbetsmarknaden.

Martin Kenney genomförde nyligen en presentation i Stockholm som finns att se via i ESBRIs arkiv av webbsändningar.
Här finns en artikel om Kenneys forskning, i artikeln finns också en del lästips för dig som vill fördjupa dig ytterligare.

/Helene
Starta Eget
Bidrag och lån när du ska starta eget – detta finns
Finansiering & Riskkapital
Företagslån och finansiering hos Almi – här är alla alternativ