Export: Vad ska jag tänka på?

29 december, 2007

Import & Export, Internationalisering, Personlig Utveckling

I vår allt mer globaliserade värld spelar exporten en stor roll. Passar din produkt för utlandet är du att gratulera, men se till att du kan de grundläggande bestämmelserna innan du drar igång. Vi har sammanställt matnyttig information kring just export.

Att exportera innebär att du skickar en vara till ett land utanför EU. Du behöver inget generellt tillstånd för att börja exportera. Däremot måste du ha tillstånd för att exportera vissa varor, till exempel jordbruksprodukter, kulturföremål och utrotningshotade djur och växter. När du ska exportera varan ska du först lämna en exportdeklaration till Tullverket.

Vad är skillnaden mellan direkt och indirekt export?

Var uppmärksam på om det är direkt eller indirekt export du genomför. Direkt export betyder att din vara lämnar EU från samma land som du anmäler varan till export, det vill säga exporttullkontor och utfartstullkontor är i samma land. Indirekt export är när din vara lämnar EU i ett annat land än där den anmäldes för export, det vill säga utfartstullkontoret är i ett annat land än exporttullkontoret.

Vilka bestämmelser finns i mottagarlandet?

Innan du exporterar är det viktigt att ta reda på om det finns några bestämmelser i mottagarlandet, det vill säga importlandet, som du som exportör måste ta hänsyn till. För att få mer information om detta kan du kontakta Exportrådet.

För vilka varor kan jag få exportbidrag?

Vid export av vissa jordbruksprodukter kan du få exportbidrag. Vilka varor det gäller framgår av de exportvägledningar som Jordbruksverket ger ut. Vägledningarna kan hämtas på Jordbruksverkets webbplats.

När måste jag ha tillstånd?

För vissa varor finns det särskilda regler och bestämmelser som du behöver ta hänsyn till när du ska exportera. Om din vara omfattas av exportrestriktioner måste du i allmänhet ha en exportlicens eller någon form av tillstånd. Nedan redovisas några exempel på varuområden där det kan finnas förbud eller restriktioner.

Exportlicens?

Du behöver exportlicens för att få exportera vissa jordbruksprodukter. Du ansöker om licens för jordbruksprodukter hos Jordbruksverket.

Exporttillstånd?

För vissa andra varor behöver du ett särskilt tillstånd. Du ansöker om tillstånd för till exempel:
– Radioaktivt avfall hos Statens strålskyddsinstitut.
– Utrotningshotade djur och växter (CITES) hos Jordbruksverket.
– Utförsel av förbrukade köldmedier, exempelvis kylskåp, frysar, luftkonditioneringsanläggningar innehållande ozonbrytande ämnen hos Naturvårdsverket.
– Jaktvapen, handeldvapen, ammunition och farliga föremål hos Polisen.
– Kulturföremål hos bland andra Riksantikvarieämbetet.

Förutom Riksantikvarieämbetet finns det fyra tillståndsmyndigheter som beslutar om utförseltillstånd och exporttillstånd för kulturföremål, beroende på vilket slags föremål ansökan gäller. Tillståndsmyndigheterna är Kungliga biblioteket, Nationalmuseum med Prins Eugens Waldemarsudde, Riksarkivet samt Stiftelsen Nordiska museet.

Källa: Tullverket




Internationalisering
Så lyckas du med e-handel utomlands
Internationalisering
Så byggde CoolStuff varumärke utomlands
Internationalisering
Checklista: Så gör du affärer utomlands