Så får du investerarna att lyssna

20 november, 2014

Internationalisering, Export & Import

Letar du finansiering? Lori Greiner är en av hajarna i Shark Tank – den amerikanska motsvarigheten till Draknästet. Onekligen vet hon vad som triggar investerare, och därför har vi tagit en titt på hennes råd till entreprenörer.

Gör din läxa

Affärsplanen är första steget. Vad är din idé? Hur får du det att hända? Vilka är dina konkurrenter? Finns produkten redan på marknaden? Desa frågor ger dig och investerarna svaret på om din produkt är en ”hit” eller bara bortkastad tid, menar Greiner.

Skydda din idé

När du är övertygad om att din idé är unik, är Greiners rekommendation att överväga patent- eller varumärkesskydd. Ta reda på vad som gäller i din bransch och ta juridisk hjälp.

Utvärdera efterfrågan

Är din produkt något som människor faktiskt vill ha? Greniers tips är att göra en ordentlig research för att få veta vad som efterfrågas. Och då menar hon inte bara bland vänner och familj – de är inte en särskilt objektiv källa.

Ta reda på kostnaderna

Hur, var och vem ska tillverka? Vilket material ska användas? Hur många exemplar ska tillverkas? Oavsett hur bra din idé är – om den kostar skjortan att producera eller leder till ett för högt pris för slutkonsumenten behöver du omvärdera och göra läxan igen, menar Greiner.

Skaffa kunder

Det här kan vara den viktigaste punkten av alla för en investerare, enligt Greiner. Innan du trycker på startknappen för produktionen, se till att skapa försäljning först. Förhandsbeställningar gillas av investerarna.

Skapa en prototyp

Tillverka en prototyp som du kan ha med dig på dina försäljningsmöten och hos investerarna, tipsar Greiner. Visst, du kan berätta om produkten på ett målande sätt, men det ger inte samma känsla som en prototyp eller en färdig produkt.

Var självsäker och ödmjuk

När du pitchar din idé för investerare är det viktigt att du kommer in med säkerhet och självförtroende. Men akta dig för att vara för kaxig. Investerare vill jobba med människor de tror på och gillar, inte med egoister och jobbiga personer.

Ha koll på siffrorna

Du bör äta, andas och sova ditt företag, om Greiner ska bli intresserad av att investera. Se till att ha svar på alla potentiella frågor en investerare kan vara intresserad av. Till exempel: Hur mycket sålde du för förra året? Vad är kostnaderna för dina produkter? och så vidare.

Gå all in
Har de drivkraft? Är de passionerade? Är de beredda att göra allt och samarbeta med mig för att lyckas? Det är några av frågorna som Greiner ställer sig själv i ett investeringsmöte. Om du ska lyckas måste du vara beredd att satsa allt.
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Räkna ut karensavdrag – så här fungerar det
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Varningssignalerna på ohälsosam stress – vilka har du?
Rekrytering & Personal
Om en anställd säger upp sig – vad gäller?