10 sätt att övertyga banken (om att ditt företag ska få banklån)

17 september, 2019

Finansiering Banklån

Att få ett banklån är inte så lätt som man kan tro. Det gäller att fundera igenom vad som är bäst och att förbereda bankbesöket noga. Så här gör du – i 10 enkla steg – för att ditt företag ska få banklån.

Steg 1: Tänk till innan du tar bankån

Fundera över hur mycket pengar du verkligen behöver låna. Försök att sänka ditt kapitalbehov, till exempel genom att hitta en billigare lokal, ställa leverantörerna mot varandra och se över försäkringar och abonnemang.

Steg 2: Förbered dig

Ha koll på dina papper, din presentation och din affärsplan. Ta med dig en realistisk budget (lär dig mer om hur du gör en budget här), en likviditetsbudget (som visar när du kan betala tillbaka de pengar du vill låna) och en affärsplan.

Steg 3: Privata risker

Tänk efter vilka privata risker du är villig att ta. Du kan till exempel belåna din bostad om den är lågt belånad och du har en privatekonomi som klarar högre ränteutgifter. Alternativt ta ett blancolån med högre ränta. Men var medveten om riskerna.

Steg 4: Banklån eller checkkredit?

En checkkredit är ett alternativ till lån. Då kan du låna pengar löpande (till en viss gräns) på ett checkkonto.

Steg 5: Skapa förtroende

Banken är som vilken leverantör som helst: fungerar kommunikationen mellan dig och din rådgivare bra och du kan sälja in din idé blir det lättare att göra affärer.

Steg 6: Förklara konkret

Berätta konkret hur pengarna ska användas, hur du tjänar pengar och när, och hur du ska klara återbetalningen. Banken måste tro på att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna.

Steg 7: Slå ihop dina affärer

Erbjud dig att flytta alla bankaffärer och banklån till banken där du lånar. Det förbättrar förhandlingsläget när ditt företag ska ta ett banklån. Kan du även flytta försäkringar, är det ett stort plus.

Steg 8: Förhandla räntesatsen

Jämför de villkor du får med minst ytterligare en bank. Spela ut bankerna mot varandra. Tänk då på att det inte bara är räntans storlek som avgör. Om du träffar på en riktigt bra banktjänsteman som lovar att personligen ge dig bra service kan det vara ett argument.

Steg 9: Skapa förtroende

Räntan kan stiga de närmaste åren – så tänk på att ta höjd för denna ökade kostnad.

Steg 10: Ge inte upp

Om banken säger nej till ett banklån –  ge inte upp. Det finns fler alternativ. Kanske är crowdfunding, Almi eller riskkapital minst lika bra för dig. Här kan du läsa mer om 7 vanliga sätt att hitta kapital.
Finansiering & Riskkapital
7 sätt att skaffa kapital till ditt företag
Bloggar
Vill du också leva som en miljonär? Läs detta.
Försäljning & Lönsamhet
8 sätt att öka företagets vinst