BETA

Kapital till företaget: Banklån

3 januari, 2008

Första delen i vår artikelserie om att skaffa kapital behandlar...

Första delen i vår artikelserie om att skaffa kapital behandlar det klassiska banklånet. Vi berättar om olika vägar att få bättre ränta, vilka alternativ banken erbjuder och vad du ska tänka på när du besöker banken. För tro oss, det går att få bättre villkor än standard så länge du som företagare är lite smart!

Banklån är ofta mer förmånliga än exempelvis ALMIs lån, men de är också svårare att få. Har du redan fått igång företaget och går med vinst är det en sak, men kommer du bara in och säger att du vill utveckla en affärsidé kan det vara lite knivigt. Gardera alltid med en väl genomarbetad affärsplan, det älskar bankerna.

När du tar ett banklån gör ni upp ett avtal med amorteringsplan och ränta. Det går att få fördelaktigare villkor än standard. Kan du ge någon form av säkerhet är det ett plus. En väl genomarbetad affärsplan likaså. Satsa gärna på din privata bank där du kanske känner någon som litar på dig. Kontentan är, det går alltid att få bättre villkor än standardvillkoren så skaffa bra argument omgående.

Bankerna har flera olika alternativ. Förutom lån och krediter kan de erbjuda olika sätt att frigöra kapital ut företagets tillgångar, exempelvis via leasing eller factoring.

När du vill ha ett banklån är det smart att jämföra bankernas alternativ och spela ut dem mot varandra. Berätta att du fick bättre villkor på ett annat ställe. Glöm inte att även jämföra betalningsvillkor, engagemang, avgifter och liknande. Välj det bästa, såklart!

Andra saker att tänka på:

– Välj en handläggare som har koll på din bransch.
– Lämna referenser.

Här kan du läsa om andra sätt att skaffa kapital till ditt företag

Kapital till företaget – Bidrag
Kapital till företaget – Affärsänglar
Kapital till företaget – Riskkapital
20 tips om finansiering för nyföretagare

Vad säger Wikipedia om banklån?

Artikeln är skriven 2008.
Ledarskap & Styrelse
11 avgörande steg – så får du företaget att växa
Rekrytering & Personal
Så bygger du framgångsrika team i snabbväxande företag