BETA

Investerarmyterna du inte ska gå på

4 januari, 2015

Gary Keller är mannen bakom bästsäljande The Millionaire Real Estate Investor. Förutom de viktiga insikterna om hur du lyckas med dina investeringar, har vi tittat närmare på Kellers tankar om de vanligaste investerarmyterna och självklart delar vi med oss till dig här.

Att investera är komplicerat?

Som för allt annat kräver investeringar kunskap för att du ska bli duktig. Som nybörjare finns det mycket att lära sig, och det kan kännas överväldigande. Keller förespråkar att verkligen avsätta tid till att fokusera helt på investeringarna och de väsentliga kunskaperna.

Gå kurser, läs böcker, följ tidningarna och gör allt för att förstå hur marknaden fungerar. I Sverige har exempelvis Aktiespararna kuser över hela landet. Finansmarknaden vill ofta få det att verka som att investeringar är komplicerade, men sanningen är att ingen kan förutsäga marknaden. Däremot kan du alltid bli lite bättre på att förstå vad som påverkar marknaden och företagen. Här får du tipsen som gör dig ekonomiskt oberoende.

De bästa investeringarna kräver specialkunskap?

Det finns inga regler för vilken bransch som är bäst att investera i, menar Keller. Även om det finns ofantligt många analytiker och rapporter som visar siffror upp och siffror ner, så är det omöjligt för någon att förutspå framtiden. Det spelar ingen roll hur bra den senaste avkastningen var.

Kellers bästa tips är att undvika det du inte förstår och hålla dig till det du finner intressant. Börja med att investera i den bransch du befinner dig i idag, eller en bransch där du har ett genuint intresse – det är alltid lättare att förstå och lära sig något om du gillar branschen.

Att investera är riskfyllt?

Investeringar är inte riskfyllda om du tänker rätt, menar Keller. Det finns investeringar som nästan inte har någon risk alls (exempelvis ränteplaceringar), och det finns placeringar som har stor risk (exempelvis investeringar i nystartade bolag utan historik).

Tänk på att marknaden bedömer volatilitet (hur mycket en finansiell tillgång svänger eller varierar) som en faktor när de sätter sina riskbedömningar. Dina placeringar blir riskabla när du betalar för mycket för en investering (exempelvis ett hypat dotcom-bolag) och sedan väntar dig att marknaden ska komma och rädda dig från dina misstag.

Duktiga investerare har rätt timing?

Sanningen, enligt Keller, är att duktiga investerare tjänar pengar i alla marknader. Har du koll och är påläst kommer du att hitta möjligheter att tjäna pengar i såväl upp- som nedgång. Bra erbjudanden kommer inte att knacka dig på axeln – du måste hela tiden söka efter dem.

Alla bra investeringar är gjorda?

Keller slår hål på myten och menar att varje marknad, i varje tid, är en möjlighet. Alla bra investeringar kommer att ”bli tagna”, frågan är bara vem som bäst förstår dem när de ser dem. Är det du?

 

Vilka investeringar har du gjort? Vilka var bra och vilka var mindre bra? Kommentera nedan.
Personlig utveckling
Levla ditt liv i sex steg med Kjell Enhager (del 1)
Ledarskap & Styrelse
7 framgångsrika vanor alla stjärnföretagare har